Kompanije

Fabrika Zrak: Trenutni problemi zbog blokade računa, radnici imaju pravo na svoje plate

Autor: Biznis.ba
Fabrika Zrak: Trenutni problemi zbog blokade računa, radnici imaju pravo na svoje plate

Radnici su jutros kazali da je proizvodnja obustavljena jer tri mjeseca nisu primili platu, a doprinosi im se ne uplaćuju od 2010. godine, te da je kapital preduzeća umanjen za 50 miliona KM od 1998. godine do danas.

"Trenutno imamo zaključenih sedam ino ugovora sa ino kupcima i tri domaća kupca, koje otežano realizujemo zbog blokade konsolidacijskog računa. U posljednje dvije godine urađena je reorganizacija pogona i ljudskih resursa, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete poslovanja i boljih radnih uslova", kazali su nam iz ovog preduzeća.

Rukovodstvo firme je istaklo da su uloženi znatni napori na otvaranju novih tržišta.

"Za rad u fabrici je osposobljeno 50 mladih radnika različitih zanimanja. 18 uposlenika je penzionisano, uz uvezivanje radnog staža iz predhodnih godina. Proizvodnja je zasnovana na revitalizaciji artikala iz asortimana Zraka koji su dodatno modernizovani i usklađeni sa zahtjevom kupaca."

Naglašavaju da sve navedeno iziskuje velike napore svih uposlenika, Uprave, Nadzornog odbora i vlasnika.

"Aktualna Uprava zajedno sa rukovodiocima, nadzornim odborom i vlasnikom daje sve od sebe na iznalaženju novih poslova i riješavanju problema iz predhodnih godina."

Iz fabrike "Zrak" ističu da je nakon niza konsultacija u FMERI i u FDNI, upućena 28. decembra 2017. godine Informacija o stanju u Zraku s Prijedlogom restruktuiranja i konsolidacije u jedanaest poglavlja , naslovljena na Generalni sekretarijat Vlade FBiH sa prijedlogom zaključaka.

"Nakon više upita o stanju predmeta, dobili smo informaciju da naš predmet nije zaprimljen. Nakon toga FDNI je pripremila isti spis i dana 30. maja 2018. godine, uz propratno pismo Ministru, predložila hitno uvrštavanje na dnevni red jedne od predstojećih sjednica Vlade", kazali su za naš portal.

Rukovodstvo preduzeća "Zrak" ističe da je neosporno da radnici imaju pravo na svoje plate i sva ostala potraživanja te pozivaju i radnike i vlasnike da učine dodatne napore kako bi se prevazišla trenutna situacija privremene teškoće u kojima se nalazi fabrika.

Biznis.ba / Klix.ba