Kompanije

Jedanaest kompanija zaradilo 57,5 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Jedanaest kompanija zaradilo 57,5 miliona KM

Jedanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH ostvarilo je u prva tri mjeseca ove godine promet u iznosu od 57,5 miliona KM, saznaje „Dnevni avaz“.

Dvije kompanije s privatnim kapitalom, „Koteks“ Tešanj i „Guma“ Bugojno, nisu dostavile podatke o poslovanju, što umanjuje zacrtani plan.

Povećali promet

Očekivano, najviše je prvom kvartalu zaradila firma u državnom vlasništvu „Igman“ iz Konjica, ukupno 22,7 miliona maraka. No, planirana zarada ove kompanije, do kraja godine, prema dokumentaciji „Avaza“, iznosi čak 135,9 miliona maraka. Ovaj plan veći je za skoro deset miliona u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju firma BNT Novi Travnik, koja je prije dvije godine proizvela samohodnu haubicu, oni su zaradili 7,1 milion KM za tri mjeseca, a goraždanski „Unis Ginex“ čak 10,4 miliona KM. BNT je za razliku od prošle godine, povećao zaradu za blizu dva miliona.

Međutim, do kraja godine BNT očekuje dobit od 17,6 miliona KM, a „Unis Ginex“ 40,6 miliona KM.

Najveći pad zabilježio je vogošćanski „Pretis“, zaradivši svega 3,1 milion KM. Prošle godine ova firma u istom periodu prometovala je 9,4 miliona KM. Za kraj godine očekuju, prema planu, zaradu od 18,5 miliona KM.

Mimo plana

Bugojanski „Binas“ za prva tri mjeseca zaradio je svega 784.510 maraka, Tehničko-remontni zavod Hadžići 87.345 maraka.

„Pobjeda Rudet“ Goražde, firma s učešćem privatnog kapitala, zaradila je 6,6 miliona maraka, a „Pobjeda Tehnology“ 4,7 miliona. Kompanija „AC Unity“, koja je proizvela prvu domaću pušku i pištolj, prometovala je 450.607 KM, a očekuju zaradu za kraj godine od 3,5 miliona.

Plan blizu 300 miliona maraka

Prema dokumentaciji, očekivana proizvodnja za 13 kompanija namjenske industrije iznosi u ovoj godini ukupno 285,9 miliona maraka.

Pet državnih firmi predviđeno je da zarade 239,5 miliona, a privatnih 46,3 miliona KM.

Biznis.ba / Avaz