Kompanije

'Linija voća' iz Brčkog povećala proizvodnju i broj zaposlenih

Autor: Biznis.ba
'Linija voća' iz Brčkog povećala proizvodnju i broj zaposlenih

Kompanija „Linija voća“ iz Brčkog je zahvaljujući radu sa USAID/Sweden FARMA II projektom uspjela povećati proizvodnju, broj zaposlenih, te osigurati nove prilike za napredovanje poljoprivrednicima sa kojima sarađuju.

„Linija voća“, po riječima njenog vlasnika Osmana Mulahalilovića, danas ima više od 100.000 zasađenih stabala voća.

- Imamo 15 stalno uposlenih radnika, a u toku berbe zaposlimo još 30 sezonskih. Imamo sadnice višnje, šljive, jabuke, kruške. Sada završavamo berbu šljive i kruške, a počinje berba jabuke - kazao je Mulahalilović.

Dodao je da imaju vlastitu hladnjaču kapaciteta 700 tona, gdje mogu skladištiti jabuku da bi je onda plasirali tokom zime.

- Nedavno smo kroz USAID/Sweden FARMA II projekt nabavili sušnicu za sušenje šljive, tako da možemo osušiti 400 tona svježe šljive, te time smanjiti izazove oko plasmana proizvoda. Pothlađujemo je u hladnjači i takvu je sušimo – naveo je Mulahalilović.

Naglasio je da posebno važnu ulogu u razvoju biznisa imaju žene.

- U poljoprivredi smo svi jednaki, radimo zajedno i pravimo rezultate. Žene koje rade na pripremi šljiva za sušenje su ključne za kontrolu procesa i osiguranje kvalitete. U narednom periodu se planiramo baviti i preradom ostalog voća, postaviti liniju za zamrzavanje i otkoštičavanje višnje. S lokalnim vlastima imamo stabilnu saradnju, osiguravamo podsticaje, a vjerujemo da bi, ako bi se zakup državnog zemljišta davao duže , to bi dodatno ohrabrilo ulaganja u poljoprivredu – dodao je Mulahalilović.

Planira izvoz suhe šljive, ulaganja i proširenje proizvodnje.

- Nadam se da će moj primjer ohrabriti i druge da investiraju u poljoprivredu, te da će kroz pokrivanje različitih sorti voća osigurati da se ne izlažu rizicima stalnih pomjeranja na tržištu. Sa vrijednim radom i dobrim planiranjem rezultati neće izostati – zaključio je Mulahalilović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA