Kompanije

Predstavljena kompanija ESP BH i jedinstvena platforma za plaćanje OPA

Autor: Biznis.ba
Predstavljena kompanija ESP BH i jedinstvena platforma za plaćanje OPA
Nova kompanija ESP BH d.o.o. čiji su osnivači BH Telecom, Raiffeisen banka, Comtrade i QSS predstavljena je danas u Sarajevu. Djelatnost novoosnovane kompanije je izgradnja i implementacija jedinstvene platforme OPA koja će pravnim i fizičkim licima omogućiti ...

... povezivanje u cilju vršenja plaćanja roba i usluga, režijskih računa, kao i slanje novca drugim korisnicima.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, OPA (Online Payment Platform) je inovacijska platforma za plaćanje i predstavlja iskorak na fintech tržištu Bosne i Hercegovine, a osmišljena je na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu.

Direktor ESP BH Bakir Ćelosmanović je kazao da je ova kompanija formirana u julu ove godine na bazi ugovora o osnivanju potpisanog između poznatih, tržišno etabliranih osnivača.

- Naziv kompanije ESP je skraćenica od ekosistem plaćanja. Naš ekosistem plaćanja je uspostavljen kao inovativno i cjelovito rješenje i podržan je od osnivača kompanije s ciljem da krajnjim korisnicima, fizičkim licima, omogući da jednostavnim, brzim i sigurnim korištenjem OPA mobilne aplikacije plaćaju kupljene robe i obavljene usluge iz ponude trgovaca koji su drugi bitan učesnik u ovom ekosistemu - dodao je Ćelosmanović.

Prema njegovim riječima, bitan učesnik ekosistema su i kompanije izdavatelji komunalnih, odnosno režijskih računa jer će se putem OPA platforme omogućiti distribucija i plaćanje tih računa od krajnjih korisnika uz atraktivnije uslove od postojećih, a sistem će biti otvoren i za druge komercijalne banke.

OPA nudi niz mogućnosti kao što su sigurno, brzo, cjenovno prihvatljivo i jednostavno plaćanje roba i usluga na području Bosne i Hercegovine kod registrovanih OPA trgovaca, slanje i primanje novca preko telefonskog imenika bez unosa broja računa (instant transfer novca), plaćanje računa komunalnih davatelja usluga (računa režijskih troškova) i dopuna prepaid korisnika mobilnih brojeva.

Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma, istakao je kako BH Telecom, koristeći savremene tehnologije, svakodnevno unapređuje kvalitet života građana kroz inovativne usluge koje im omogućava.

- Naši korisnici od danas imaju jednostavan i siguran način plaćanja putem mobilnih uređaja, po uzoru na najsavremenija svjetska rješenja. Mobilna aplikacija OPA je jedina platforma u BiH koja našim korisnicima omogućava brze i sigurne transakcije putem mobilnog uređaja, te uvodi u BiH jedinstveno iskustvo nezavisnosti i lakoće plaćanja - kazao je Kahriman.

OPA aplikacija je dostupna na Google Play i App Store i omogućava brzo i sigurno plaćanje računa skeniranjem QR koda mobilnim telefonom.

Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Karlheinz Dobnigg je kazao da je u današnjici naš najdragocjeniji resurs vrijeme, te da potrošači žele brzo i lako vršiti svakodnevne transakcije.

- To se posebno odnosi na tzv. milenijalce i starije članove Z generacije koji postaju dominantna radna snaga. Raiffeisen je uvijek bio pionir u digitalnom bankarstvu i pratio svjetske tehnološke trendove, a ovaj put smo odlučili skupa sa našim poslovnim partnerima dodatno pomjeriti granice i razviti ovu jedinstvenu platformu koja će kreirati novo korisničko iskustvo i plaćanje učiniti jednostavnijim i sigurnijim - izjavio je Dobnigg.

U realizaciji platforme OPA su, kao suosnivači, učestvovale kompanije Comtrade i QSS koje imaju dugogodišnje iskustvo i brojne uspješno implementirane projekte, te podržavaju globalne standarde u bankarskom i telekom sektoru.

- U temelje Online Payment platforme kompanija Comtrade je ugradila ekspertizu usavršenu kroz mnoge uspješne IT projekte u raznim industrijama. Posebno bih istakao saradnju sa našim partnerom QSS Sarajevo, jer su zajednički projekti na polju sistemskih integracija i razvoja softvera bili veoma značajni za krajnje korisnike, ali i širu javnost u BiH - rekao je potpredsjednik i generalni direktor za FinTech u kompaniji Comtrade Haris Čečo.

Kada je riječ o aktuelnom softverskom proizvodu, dodao je da se radi o dinamičnoj i pouzdanoj platformi koja nudi jednostavan način za naplatu, transfer i prijem novca i uz to štedi vrijeme i smanjuje troškove svih uključenih strana.

- Jednostavna upotreba, brzina reagovanja i sigurnost ove platforme donose komforno korisničko iskustvo i nove standarde u povezivanju pravnih i fizičkih lica. Uostalom, glavni cilj digitalizacije i nove generacije finansijskih servisa i jeste veća efikasnost, relaksacija poslovnog i svakodnevnog života, ali i više vremena za kvalitetniju svakodnevnicu - rekao je Čečo.

OPA aplikacija je trenutno dostupna fizičkim licima koji su korisnici bilo koje od mobilnih mreža u BiH, uz otvaranje tekućeg računa ili vezivanjem za postojeći tekući račun u Raiffeisen banci.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=rvh30wisAOc&feature=emb_title[/embed]

Biznis.ba / FENA