Kompanije

Prodat dio živiničkog Konjuha, radnici se nadaju isplati plaća

Autor: Biznis.ba
Prodat dio živiničkog Konjuha, radnici se nadaju isplati plaća
Iako ideja za prodaju imovine u cijelosti postoji već više od godinu dana, plan je nemoguće realizirati zbog sudskog spora sa Općinom Živinice, a koja zahtjeva urbanistički plan.

S tim u vezi, kako bi se na što lakši način prodala imovina koja je procijenjena na 52 miliona maraka te izmirila višemilionska dugovanja nekadašnjeg privrednog giganta, zemljište, mašine i prateći elementi podijeljeni su u dijelove, odnosno takozvane lotove.

Nakon šest propalih pokušaja prodaje imovine, prije nekoliko dana u sedmom krugu poslovni prostor Konjuha dobio je svog vlasnika za 584.275 konvertibilnih maraka.

Predsjednik Sindikata radnika živiničkog Konjuha Mujo Gavranović rekao nam je da spomenuti iznos nije dovoljan za izmirenje svih obaveza prema povjeriocima, Poreznoj upravi FBiH i radnicima.

"Radnicima staž nije uvezan od 2009. godine, ali ćemo sada od dobijenog iznosa od prodaje kroz Vijeće povjerilaca pokušati ostvariti to da oni dobiju zaostale plaće, što omogućava Zakonu o stečaju u kojem oni spadaju u viši isplatni red", kazao nam je Gavranović.

Iz sindikata ističu da također postoji kupac koji je zainteresiran za kupovinu jednog dijel zemljišta čija je vrijednost procijenjena na 22 miliona maraka, ali sudski spor sa Općinom Živinice koji je još uvijek u toku onemogućva realizaciju prodaje.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove već je izdala potvrdu kojom se dozvoljava cijepanje parcela, a Gavranović nam kaže da je Ministarstvu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK upućen zahtjev u cilju uključenja u rješavanje ovog problema.

"Mi smo i nadležnom sudu uputili žalbu, pa sada očekujemo pozitivan ishod cijelog procesa", nastavlja Gavranović.

Nedavno je Vladi FBiH kroz federalni program za uvezivanje radnog staža upućena aplikacija za penzionisanje 23 radnika Konjuha, a koja je prihvaćena.

Gavranović nam je potvrdio da je po ovom programu Konjuhu iz federalnog budžeta za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvojeno skoro 150.000 KM, a ostatak novca potrebnog za uvezivanje ostalih doprinosa će biti namireno iz stečajne mase firme.

Ova kompanija u stečaju Poreznoj upravi duguje FBiH 22 miliona KM, uz kamate od osam miliona KM, s tim da bi one mogle biti otpisane ukoliko dug isplate do maja iduće godine.

U proteklih sedam godina Konjuh je napustilo blizu 800 radnika, a danas ih je ostalo njih 267, od kojih je 237 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. U manjem procesu proizvodnje trenutno je angažovano 30 osoba koje izrađuju namještaj za bh. tržište.

Biznis.ba / Klix.ba