Kompanije

Propala prodaja "Šećerane" Turcima

Autor: Biznis.ba
Propala prodaja "Šećerane" Turcima

Turske firme "Soltist" i "Sariel" nisu uplatile 5,1 milion evra za kupovinu bijeljinske "Šećerane", niti su dostavile bilo kakav dopis nakon što je Skupština povjerilaca prošle sedmice odlučila da prihvati njihovu ponudu i proda im imovinu fabrike.

Zbog toga je ova ponuda i zvanično prekrižena i povjerioci će krajem januara iduće godine ponovo odlučivati o daljem toku stečajnog postupka.

Stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić potvrdio je da je dostavio sudu zvaničan izvještaj u kome je naveo da se turska firma nije javila nakon što je izabrana kao kupac i da od te prodaje nema ništa.

"Nema ništa od prodaje, krajem januara biće nova sjednica Skupštine povjerilaca i donijeće odluku o daljem toku stečajnog postupka. Ni nakon deset dana na račun nije legao depozit za koji su Turci tvrdili da su platili, tako da je tu kraj priče što se tiče njih kao kupaca. Nisu nas ni obavijestili da li dolaze, niti smo dobili bilo kakvu povratnu informaciju od njih", rekao je Matić.

On je istakao da će na sjednici Skupštine povjerilaca u januaru biti razmatrana informacija o tome da prodaja nije realizovana, a da će zatim biti donesena odluka o daljem toku stečajnog postupka, dakle, kako će se prodavati, po kojoj cijeni.

"Vjerovatno će Skupština donijeti odluku da se ide na klasičnu prodaju imovine stečajnog dužnika, dakle putem licitacije", naglasio je Matić.

Da je ponuda Turaka od početka bila neozbiljna i veoma sumnjiva, upozoravao je Goran Vajkić, koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu fabrike.

Vajkić kaže da su i turska i ponuda firme iz Vijetnama bile lažne i da je on na to ukazivao u više navrata.

"To znači da ostajem jedini ponuđač i ja ću kupiti 'Šećeranu' i pokrenuti proizvodnju bez obzira na sve otpore i suprotne interese", kazao Vajkić.

Skupština povjerilaca Fabrike šećera u stečaju početkom prošle sedmice je odlučila da imovinu Fabrike šećera proda turskim firmama "Soltist" i "Sariel", koje djeluju kao povezana pravna lica za 5,1 milion evra.

Za prodaju su glasali predstavnici Poreske uprave RS, punomoćnik više firmi i radnika Faik Muhić, predstavnik zrenjaninske firme "Mering", zastupnik firme "Energosistem" iz Brčkog, koji ukupno imaju 77 odsto potraživanja povjerilaca.

Međutim, Matić je i nakon izglasavanja odluke o prodaji imovine "Šećerane" kupcima iz Turske izjavio da je ponuda "uslovno" prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu uplatili depozit od 50.000 KM.

"Oni su, navodno, poslali u elektronskom obliku da su uplatili 25.000 evra. Skupština povjerilaca je izglasala prodaju imovine 'Šećerane' kupcima iz Turske, ali se ne treba prerano radovati, jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, nisu uplatili depozit", rekao je tada Matić.

Priznata potraživanja povjerilaca "Šećerane" iznose oko 16,2 miliona KM.

Za kupovinu su, pored turske firme, ranije bili zainteresovani i jedna firma iz Vijetnama koja je odustala prije sjednice Skupštine povjerilaca, kao i Goran Vajkić, čija ponuda nije dobila nijedan glas povjerilaca.

Biznis.ba / Capital