Kompanije

Svjetski gigant: Barclays će otpustiti oko 2.000 zaposlenika

Autor: Biznis.ba
Svjetski gigant: Barclays će otpustiti oko 2.000 zaposlenika

Barclays radi na planovima za uštedu od čak milijardu funti (1,25 milijardi dolara), što bi moglo uključivati ukidanje čak 2.000 radnih mjesta, uglavnom u pozadinskom uredu britanske banke, rekla je Reutersu osoba koja je izravno upoznata s prijedlozima.
Menadžeri u Barclaysu, predvođeni izvršnim direktorom C.S. Venkatakrishnanom koji je u banci poznat kao Venkat, razmatraju prijedloge za povećanje profitabilnosti. Kao dio tih 1.500 do 2.000 radnih mjesta moglo bi se ukinuti ako se provede u potpunosti, rekla je ta osoba.

Glasnogovornik Barclaysa odbio je komentirati u četvrtak.

Potencijalni rezovi prvenstveno bi se odnosili na Barclays Execution Services, interno poznatu kao ‘BX’, i činili bi dio ukupnog cilja smanjenja troškova za do milijardu funti u cijeloj grupi tokom nekoliko godina, dodala je osoba.

Barclays se posljednjih godina trudio smanjiti troškove smanjivanjem bonusa, kao i radnih mjesta u poslovanju s stanovništvom i investicijskim bankarstvom, ali prije nisu objavljeni potezi za smanjenje BX-a i potencijalne uštede.

Stvoren 2017. kako bi se konsolidirale funkcije podrške za dva glavna poslovna odjela banke, UK maloprodajno bankarstvo i međunarodno, BX je dizajniran za uklanjanje dupliciranja i implementaciju pravila upravljanja rizikom nakon krize.