Kompanije

U Lipnici kod Tuzle proizvode se prve bh. prirodne gumene bombone

Autor: Biznis.ba
U Lipnici kod Tuzle proizvode se prve bh. prirodne gumene bombone
Emir Bulić iz Tuzle prošle godine samostalno je pokrenuo mali biznis u okviru kojeg se u njegovom pogonu proizvode gumene bombone na čijoj deklaraciji je navedeno da je riječ o 100 posto prirodnom proizvodu koji je nastao u Bosni i Hercegovini.

Na pokretanje ovog biznisa Bulića je potakla savjest. Naime, kako nam kaže, njegove dvije kćerke i sin svakodnevno konzumiraju gumene bombone, a kako bi njima, ali i svim ostalim mališanima u našoj zemlji ponudio kvalitetnu slasticu, odlučio je pokrenuti ovu priču.

Prvenstveno je recepturu pokušao napraviti u saradnji s Tehnološkim fakultetom u Tuzli, međutim zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnog odgovora, Bulić je pomoć morao potražiti izvan BiH.

"Godinu dana smo razvijali proizvod. Originalnu recepturu smo uradili s tehnolozima iz Njemačke i Srbije, međutim u konačnici smo željeli napraviti zdraviji proizvod te je izrađen naš bh. recept. Bombone se proizvode od goveđeg želatina, bez emulgatora, vještačkih boja i glutena", kaže za Klix.ba Bulić.

Sve potrebno za izradu ovih bombona nije teško nabaviti, ali je izuzetno skupo.

Naime, vještačka boja koja se inače koristi za ove proizvode košta 23 KM, dok je kilogram prirodne boje koju u svojoj proizvodnji primjenjuje Bulić 300 maraka.

"Sve neophodne sastojke za pripremu ovih bombona nabavljamo u Bosni i Hercegovini, tako da je i s te strane riječ o potpuno domaćem proizvodu. Higijensku i kontrolu ispravnosti naših proizvoda vrši Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, za što posjedujemo i potvrdu", ističe Bulić.

Kada je riječ o proizvodnom procesu, naš sagovornik ističe da je izuzetno kompleksan, kao i da su za nastanak 20 kilograma gumenih bombona u prosjeku potrebna tri sata aktivnog rada.

"Riječ je o jednom od najkomplikovanijih proizvoda iz slatkog programa koji se pripremaju u Bosni i Hercegovini. Potrebno je osam sastojaka koji se sastavljaju ručno, a proces izrade bombone smo uspjeli pojednostavniti automatskim dozatorom koji smjesu plasira u kalupe", pojašnjava nam Bulić.

U njegovom malom proizvodnom pogonu pod nazivom Bueno tri stručnjaka iz oblasti prehrambene industrije svakodnevno rade na proizvodnji i pakovanju ovih bombona koje se od nedavno mogu pronaći na našem tržištu.

Svoju ponudu, pored gumenih bombona su upotpunili i slanim programom, odnosno integralnim štapićima.

"Trenutno radimo na tri nova proizvoda čiji se recepti pripremaju. U planu imamo i širenje proizvodnje, kao i povećanje broja zaposlenih osoba", navodi Bulić.

Na bh. tržištu također bi se mogle pojaviti i gumene bombone bez šećera koje će biti namijenjene za dijabetičare.

Ukoliko razvoj pogona bude išao predviđenom dinamikom planirano je i širenje na evropsko tržište.

Biznis.ba / Klix