Finansije

United Grupa i Summer BidCo formirali cijene za emitovanje obveznica u iznosu 1,73 milijarde eura

Autor: Biznis.ba
United Grupa i Summer BidCo formirali cijene za emitovanje obveznica u iznosu 1,73 milijarde eura
Foto: United Grupa

United Grupa (UG) je iskoristila povoljan tržišni ambijent kako bi uspješno finalizirala rundu finansiranja od 1,73 milijarde eura, zahvaljujući snažnom operativnom poslovanju koje se ogleda kroz konstantan rast prihoda i EBITDA. 

Sredstva će biti iskorištena za privremenu otplatu postojećih osiguranih obveznica koje dospijevaju 2026. i 2029. godine, postojećih Pay-If-You-Can PIK obveznica koje dospijevaju 2025. godine, kao i za otplatu revolving kreditne linije (RFC). Na taj način, United Grupa produžava dospijeće obaveza 2025. i 2026. godine, smanjuje troškove kamata na refinansiranim obveznicama za 2029. godinu i dodatno jača svoju kapitalnu strukturu.

Dosljedan i kontinuiran rast prihoda i poslovne dobiti (prilagođene EBITDA-e po prosječnim godišnjim stopama rasta od 32 posto i 28 posto između 2015. i 2022. godine), značajan napredak u obimu i diversifikaciji poslovanja, kao i poboljšana valutna struktura u posljednjim godinama, zajedno sa transakcijom razduživanja TowerCo, doveli su do potvrde kreditnog rejtinga United Grupe od agencija Moody's (B2, stabilan) i S&P (B, pozitivan). Transakcija je naišla na pozitivan odziv investitorske zajednice, rezultirajući značajno većom potražnjom od zahtijevanog iznosa za refinansiranje, saopćeno je iz United Grupe.