Kopija originalne igre Super Mario Bros prodata za 100.115 dolara na aukciji

Prema podacima aukcijske kuće Heritage Auctions, igru je kupila grupa kolekcionara koji će dijeliti vlasništvo nad njom.

“Super Mario Bros nije samo najprepoznatljivija igra svih vremena, već igra koja je spasila industriju video igara osamdesetih godina. U pogledu rijetkosti, popularnosti i važnosti za kolekcionare, ova igra ima sve. Mario je najpoznatiji fiktivni lik na svijetu, čak više i od Mickeyja Mousea. Super Mario Bros lansirao je najveću svjetsku franšizu igara, a ova kopija je jedini poznati zapečačeni primjer”, kazao je Deniz Kahn, predsjednik Wata Games.

Ova kopija originalnog Super Marija napravljena je 1985. godine. Nintendo je kreirao Super Mario Bros diskete od 1985. do 1994. u raznim varijantama. Prve verzije su zapečačene naljepnicama i bile su dostupne samo u New Yorku i Los Angelesu. Kopija koja je prodata za više od stotinu hiljada dolara upravo je jedna od onih sa naljepnicom i certifikatom Wata Games.

“Iznad umjetničkog i historijskog značaja, ova igra je vrhunski očuvana”, kaže Kenneth Thrower, suosnivač Wata igara.

Nije prvi put da Nintrndova igra dosegla veliku cifru. U 2014. godini kopija rijetke igre Nintendo World Championships prodata je za 100.088 dolara na eBayju.

Biznis.ba