‘Korona’ zaustavila rad preko 40 posto kompanija u Crnoj Gori

Tijekom krize izazvane koronavirusom više od 40 posto kompanija u Crnoj Gori prekinulo je s radom, 35 posto njih je djelomično poslovalo, dok ih je 23 posto bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 posto organiziralo rad od kuće.

To pokazuju podaci istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), provela među crnogorskim gospodarstvenicima kako bi ocijenila utjecaj pandemije covid-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Generalna tajnica UPCG-a Suzana Radulović ocijenila je da su teret krize najviše ponijela mikro i mala poduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost na efekte krize, te su u najvećem postotku (38 posto) bile u potpunosti operativne.

“Mikro i mala poduzeća pokazala su manju sposobnost da se prilagode novonastalim okolnostima, pa je za očekivati da posljedice po njih budu veće, a te činjenice moramo biti svjesni u fazi oporavka našeg gospodarstva”, istaknula je Radulović.

Iako istraživanje UPCG pokazuje da čak 90 posto kompanija u Crnoj Gori nije otpuštalo radnike tijekom krize, Radulović je upozorila da bi novi val koronavirusa, za koji se vjeruje da bi se mogao pojaviti na jesen, doveo do “potresa u gospodarstvu”.

“Ukoliko dođe do još jednog ovakvog vala, bojimo se da će doći do gašenja velikog broja gospodarskih subjekata, do otpuštanja velikog broja radnika, koliko god poslodavci ne žele primijeniti tu mjeru kao krajnju, ali se plašimo da će okolnosti biti takve”, poručila je Radulović.

Iz Unije poslodavaca su poručili da je objavljivanje Izvješća samo prva etapa istraživanja i da će se utjecajem koronavirusa na poslovanje u Crnoj Gori baviti i u narednim mjesecima kako bi vršili svojevrsni monitoring pojava, problema i mogućih šansi, u skladu s razvojem situacije. Aktivnost će kompletirati detaljnom analizom za koju vjeruju da će biti važan strateški dokument za planiranje i podršku oporavku crnogorske ekonomije, prenosi RTCG.

Biznis.ba / FENA