Milijarder Richard Branson istražit će svjetsku misteriju, Veliku plavu rupu kod Belizea

Milijarder Richard Branson u novoj je misiji istraživanja jedne od najzanimljivijih tajni okeana, Belizine Velike plave rupe. Bransonu koji godinama vodi Ocean Unite pridružit će se Fabien Cousteau, unuk Jacquesa Cousteaua koji je prvi istraživao ovu rupu 1971. godine.

Njima će se pridružiti i tim znanstvenika i istraživača Udruženja Aquatica.

Ekspedicija “Blue Hole Belize 2018” bit će emitirana uživo na Discovery kanalu u nedjelju 2. decembra 2018. godine, javlja CNN.

Velika plava rupa nikada nije bila u potpunosti mapirana, a ideja ove ekspedicije da odgovori na pitanje šta se to nalazi na dnu ove zagonetne pećine.

Tim će imati i posebnu rasvjetu kako bi gledatelji mogli podjednako doživjeti i vidjeti ono što se nalazi na dnu Plave rupe. Na raspolaganju će im biti i dva pomoćna broda koji pružaju smještaj i sve ono što je potrebno timu kako bi uspješno završili ovu ekspediciju.

Velika plava rupa je velika podvodna rupa za koju istraživači vjeruju da je najveća rupa na svijetu ove vrste. Udaljena je oko 100 kilometara od Belizea, male srednjoameričke države na obali Karipskog mora. Široka je gotovo 300, a duboka oko 125 metara.

Vjeruje se da je Plava rupa nekada bila velika pećina, no kako je nivo okeana počeo rasti, pećina je potopljena, stvarajući tako vertikalnu pećinu u okeanu, prenosi Klix.

Treba napomenuti kako je Plava Rupa dio većeg Koraljnog grebena Belizea, zaštićenog od svjetske baštine Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Biznis.ba