Mitrović: Očekujemo da Dodik s Erdoganom dogovori kreditiranje izgradnje autoputa

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa predsjednikom turske kompanije Tasyapi Emrullahom Turanlijem.

Sastanak je održan povodom službene posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su razgovarali o realizaciji infrastrukturnog projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji je rezultat Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Planom za izgradnju ove autoceste predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom te izgradnja autoceste od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prijelaza.

Kako je istaknuto na sastanku, prioritet je etapa koja je spremna za realizaciju, odnosno projektiranje i izgradnju dionica Rača – Bijeljina – Brčko. Trenutno je za realizaciju ovog projekta najznačajnije potpisivanje, odnosno definiranje komercijalnog ugovora između kompanije Tasyapi i Autoputeva Republike Srpske.

Nacrt ugovora proslijeđen je u Autoputeve RS i trenutno je u fazi usaglašavanja, odnosno pregovaranja o bitnim elementima samog komercijalnog ugovora, a to su cijena i uvjeti finansiranja, što će ujedno biti i jedna od tema na sutrašnjem sastanku resornih ministara prometa BiH i Turske.

Kako je definirano Sporazumom potpisanim u Ankari, Turska se obavezala osigurati finansijska sredstva za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

Predstavnici Tasyapija su istakli da su spremni krenuti u realizaciju, projektiranje i izgradnju autoceste od Rače do Bijeljine odmah po potpisivanju komercijalnog ugovora.

Kako je istakao ministar Mitrović, očekuje se da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predsjednikom Erdoganom dogovori kreditiranje ovog projekta kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju.

Biznis.ba