Mostar pun turista: Stari most je magičan!

Stara jezgra Mostara ispunjena je turistima. Rijeke stranih državljana sa brojnih destinacija u svijetu pohrlili su i ovog ljeta u grad na Neretvi u namjeri da se upoznaju sa kulturom i običaja naših naroda, a nezaobilazan spomenik svakako je i Stari most.

Marinko Milan u grad na Neretvi stigao je iz Slovenije. Rimske Toplice njegova su stalna adresa. Zanimljivo, u Mostaru je po prvi put.

– Znao sam da je Mostar odlična turistička destinacija. Bio je i u vrijeme kada smo bili jedna država. Danas je ovdje odlično. Nemam ni najmanju zamjerku. Došao sam na jednodnevni izlet, ali nije isključeno da u narednim sezonama dođem i ostanem nekoliko dana. Posebno izdvajam trip Starog grada, rekao nam je.

Muneere Tahlan stiže iz Ujedninjenih Arapskih Emirata. Sa njom smo razgovarali na platou ispod Starog mosta.

– Mostar je veličanstven grad. Ovo je nevjerovatna ljepota. Ovaj dio oko Starog mosta je magičan. Drugi put sam u Mostaru. Hrana je odlična, ljudi su susretljivi, a jedini problem je vrućina. Ove godine sam primjetila i više smeća na ulicama. Ne znam zašto se sve to radi, kazala je.

Ispod Starog mosta često se mogu susresti i turisti iz drugih bh. gradova.

Mehmed Zahirović iz Zenice svaki put ka Hercegovini koristi za posjetu Starom mostu. Tako je bilo i danas.

– Mostar je prelijep. Stari most je čudo, govori.

Ne smeta mu ni paklena hercegovačka vrućina. Izdvojio je tek jedan problem.

– U Mostaru je uvijek problematičan parking, rekao nam je.

Turistički vodiči sa kojima smo razgovarali kažu nam da je sezona zasad odlična, da je broj posjeta u postastu, te da turisti kao probleme najčešće izdvajaju smeće u i oko Starog grada.

Neki, kako nam kažu, spominju i radove na putevima i objektima oko starog grada, što se, isitiču, ne mijenja iz godine u godinu.

Turisti su ovih dana imali i zdravstvenih problema, izloženi velikoj mostarskoj vrućini.

Također, bez obzira na značajno smanjenje broja prosjaka i slučajeva džeparenja, neki su se žalili i na prosjačenje.

Biznis.ba