Njemačka mijenja regulativu za zapošljavanja strane radne snage bez kvalifikacija

U vezi sa Pravilom za zemlje zapadnog Balkana za portal Klix.ba su iz Ambasade Savezne republike Njemačka kazali kako Savezna agencija za rad do kraja 2020. godine može izdavati saglasnosti za sve vidove zapošljavanja za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

“Unutar njemačke Savezne vlade se trenutno vode razgovori o produženju primjene ovog takozvanog Pravila za zemlje zapadnog Balkana. Odluka od strane Savezne vlade treba da bude donesena do sredine ove godine”, kazali su.

Ambasada je u 2019. godini izdala nešto više od 17 hiljada viza od čega se oko 12 hiljada odnosi na vize koje su izdavane sa svrhom zaposlenja.

Svako pravilo i zakonsko rješenje koje tretira radnu snagu i emigracije dio je političkih rasprava, a negativan stav oko produženja pravila za radnu snagu bez kvalifikacija ima vladajuća CDU koja ističe da u Njemačkoj već ima dovoljan broj nezaposlenih iz ove grupe, prenosi Klix.ba.

Zanimljivo je da sve dolazi u vrijeme liberalizacije propisa o uvozu stručne radne snage, koja je nakon 1, marta dobila otvorena vrata za dolazak u Njemačku.

Biznis.ba / Klix.ba