Njujorška berza najavila početak trgovine bitcoinom

“The Intercontinental Exchange” (ICE), vlasnici njujorške berze kapitala (NYSE), najavili su da će u novembru ove godine započeti trgovinu fjučersima kriptovalute bitcoin.

Pritom će utemeljiti posebnu novu kompaniju koja bi, prema pisanju svjetskih poslovnih medija, za misiju imala forsiranje bitcoina i digitalnih valuta kao mejnstrim finansijske imovine.

Nova platforma za trgovanje bitcoinom — Bakkt — razvijena je u saradnji s “Microsoftom”, “Starbucksom” i “BCG-om”.

Analitičari ističu da bi ICE-ovo formalno “pokroviteljstvo” nad berzanskim listanjem bitcoina moglo institucionalne investitore, velike penzione fondove i osiguravače, učiniti manje skeptičnim prema ulaganju u kriptovalutu.

“Bakkt je dizajniran tako da omogućava fleksibilni ulazak u trgovinu bitcoinom za institucionalno, trgovačko i potrošačko učestvovanje u digitalnoj imovini, promovišući veću efikasnost, sigurnost i korisnost”, rekao je tim povodom Kelly Loeffler, glavni izvršni direktor Bakkta.

On ističe kako će transparentno i integrisano tržište digitalnom imovinom dovesti do većeg povjerenja u digitalnu imovinu na globalnom tržištu. Cijena bitkoina je trenutno 7.500 dolara, dok je najveća cijena bila 20 hiljada dolara, a švajcarska USB banka je nedavno objavila analizu prema kojoj bi bitjoin morao da dosegne vrijednost od 213 hiljada dolara ako bi želio da zamijeni ponudu američkih dolara.

Američki regulator “Commodity Futures Trading Commission” je do sada bio vrlo kritičan prema institucionalnoj upotrebi bitcoina i biće zanimljivo vidjeti njegovu reakciju na ovakav zahtjev ICE, piše Novac.hr

Biznis.ba