Berza

Azijske berze pale drugi dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Azijske berze pale drugi dan zaredom

Na azijskim berzama su cijene dionica danas pale, drugi dan zaredom, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta privrede, s obzirom da će kamate u zapadnim zemljama ostati povišene duže razdoblje.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7.00 sati u minusu 0.3 posto, nedaleko najniže razine u 10 mjeseci. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.3 i 1.2 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer je rast privrede usporen, a očekuje se i daljnje usporavanje, s obzirom da će centralne banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije vjerovatno zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0.1 posto, S&P 500 oko 0.4, a Nasdaq indeks 0.45 posto. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1.3 posto, i rudarskom, za 0.8 posto, zbog rasta cijena sirovina. Ali, trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dostigli nove najviše nivoe u 16 godina.

"Na tržištu se trenutno vodi rat između onih koji su zabrinuti zbog toga što će kamate ostati povišene duže razdoblje i 'bikova' koji smatraju da je korekcija tržišta završena i da bi trebalo kupovati dionice", kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services. prenosi Hina.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ove sedmice biti objavljeno nekoliko važnih izvještaja, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dostigla najviši nivo od novembra prošle godine. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 148.50 na 148.75 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0575 dolara, najniži nivo u šest mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0650 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.45 posto, na 92.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.40 posto, na 89.30 dolara.

(Biznis.ba)