Berza

Azijske berze pale na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Azijske berze pale na početku sedmice

Na većini azijskih berza cijene su dionica danas pale i tako nastavile negativan trend od prošle sedmice jer je sve jasnije da će kamatne stope u zapadnim zemljama ostati povišene duže nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7 sati u minusu 0.5 posto, skliznuvši nedaleko od najnižeg nivoa u 10 mjeseci. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks porastao 0.9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.2 i 1.2 posto.

Vijesti iz regije koje bi potaknule tržišta jutros nema. Posljednjih su sedmica s vremena na vrijeme kineske berze znatnije porasle, zahvaljujući novim mjerama za poticanje privrede.

No radi se uglavnom o regulatornim popuštanjima u cilju stabilizacije nekretninskog tržišta i poticanja tržišta kapitala, a ne o jačim mjerama za poticanje realne privrede. Stoga se ulagači plaše da će se usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede nastaviti.

Agencija S&P smanjila je jutros procjenu rasta kineske privrede u ovoj godini s 5.2 na 4.8 posto jer, kako je objasnila, fiskalna i monetarna popuštanja i dalje su ograničena.

Tržišta su pod pritiskom i zbog nedavnih poruka američke centralne banke. Doduše, čelnici Feda nisu na prošlosedmičnoj sjednici dodatno povećali kamatne stope, no poručili su da bi ih mogli podići još jednom do kraja godine i zadržati ih na povišenim nivoima duže nego što se prije očekivalo, prenosi Hina.

Takav scenarij najizgledniji je i za ostale centralne banke zapadnih zemalja jer inflacija na popušta onako brzo kao što su se ulagači nadali. A to znači da će se rast privreda dodatno usporiti.

"Ove godine tržišta pokreće shvaćanje da inflacijski udar nije samo privremen nego da će suzbijanje inflacije zahtijevati restriktivnu monetarnu politiku duže nego što se očekivalo", kaže Andrew Lilley, strateg u kompaniji Barrenjoey.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće oko najviših nivoa u šest mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.57 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105.58 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 148.37 na 148.50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s 1.0653 na 1.0649 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle i tako nadoknadile dio prošlosedmičih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.38 posto, na 93.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.29 posto, na 90.30 dolara.

(Biznis.ba)