Berza

Cijene nafte gotovo nepromijenjene

Autor: Biznis.ba
Cijene nafte gotovo nepromijenjene

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice  ostale gotovo nepromijenjene na sedmičnoj  razini, no tokom sedmice znatno su oscilirale, ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela na kraju prošle sedmice iznosila 80.58 dolara, gotovo isto kao sedam dana prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.5 posto, na 75.55 dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. novembra. Taj je sastanak trebao biti održan 26. novembra, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na junskom sastanku grupe.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

U petak su tri izvora iz OPEC-ja rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024. „Čini se da je najvjerojatniji ishod produljenje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje”, kaže Tony Sycamore iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim razinama jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih privreda, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene. Na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5.5 posto.

(Biznis.ba/HINA)