Berza

Koronavirus uzrokovao zabrinjavajući pad na svjetskim berzama

Autor: Biznis.ba
Koronavirus uzrokovao zabrinjavajući pad na svjetskim berzama

Cijene dionica prošle sedmice pale su s rekordnog nivoa zbog straha ulagača od ekonomskih posljedica širenja koronavirusa.

Dow Jones je na Wall Streetu prošle sedmice skliznuo za 1,2 posto, na 28.989 bodova, dok je S&P 500 pao za 1 posto, na 3.295 bodova, a Nasdaq indeks za 0,8 posto, na 9.314 bodova.

Svjetske berze našle su se prošle sedmice pod pritiskom zbog širenja koronavirusa koji izaziva bolest nalik upali pluća od koje je dosad u Kini umrlo više od 80 ljudi, dok ih je više od tri hiljade zaraženo.

''Svaka nova nesigurnost dovodi do većih oscilacija na tržištu jer se ulagači preusmjeravaju iz rizičnijih u sigurnije investicije. Vijesti o koronavirusu podsjećaju da ima rizika na tržištu i to je nešto što će investitori u idućem periodu pratiti", kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Investitori su u strahu od negativnih posljedica po privredu s obzirom na to da počinje Kineska nova godina, kada milioni Kineza putuju. Pekinške vlasti otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, dok je u nekoliko gradova u pokrajini Hubei zabranjeno putovanje ne bi li se suzbilo širenje virusa.

''Ulagači se plaše da će širenje koronavirusa izazvati slabljenje potražnje u područjima Kine gdje se ionako usporava rast privrede", kaže Yasuo Sakuma, direktor u tvrtki Libra Investments.

Analitičari National Australia Bank procjenjuju da bi rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao biti pogođen za 1 postotni bod u prvom tromjesečju.

Pojedini analitičari smatraju da je koronavirus samo alibi ulagačima za povlačenje zarade s tržišta, s obzirom na to da su cijene dionica posljednjih mjeseci snažno rasle i dosegnule rekordne nivoe.

"Tržišta su skupa i traži se razlog za spuštanje cijena pa je virus izgovor za to", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Biznis.ba