Berza

Svjetske berze porasle petu sedmicu zaredom, inflacija popušta

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze porasle petu sedmicu zaredom, inflacija popušta

Na svjetskim su berzama cijene dionica porasle i prošle sedmice, pete zaredom, dok ulagači procjenjuju kada će centralne banke zapadnih zemalja početi smanjivati kamate, s obzirom da inflacija popušta.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 2,4 posto, na 36.245 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,8 posto, na 4.594 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 14.305 bodova.

U novembru su ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili sve gubitke od prethodna tri mjeseca, pa je početkom decembra S&P 500 dostigao najviši nivo u ovoj godini. To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. Uz to, američka privreda stabilno raste, pa se procjenjuje da će izbjeći recesiju, uprkos oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke lidera Feda iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata. Zbog toga tržište sada najviše pokreću procjene kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Optimističniji analitičari procjenjuju da bi to mogao učiniti već u martu, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.529 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na 16.397 bodova, a pariški CAC 0,7 posto, na 7.346 bodova.

Na berzama vlada dobro raspoloženje od kada je u četvrtak prva procjena Eurostata pokazala da je inflacija u eurozoni u novembru skliznula na 2,4 posto, najniži nivo od polovice 2021. godine.

To je podržalo tezu da je Evropska centralna banka (ECB) završila ciklus povećanja kamata i da se uskoro može očekivati smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da privreda eurozone slabi. Premda lideri ECB-a poručuju da je još prerano o tome razgovarati, na tržištu se špekulira da bi prvo smanjenje kamata moglo uslijediti već u aprilu.

(Biznis.ba)