Investicije

Otvorena vrata domaćim kompanijama za ulazak na tržište Saudijske Arabije

Autor: Biznis.ba
Otvorena vrata domaćim kompanijama za ulazak na tržište Saudijske Arabije

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i zamjenik guvernera Saudijske državne investicijske agencije (Saudi Arabian General Investment Authority - SAGIA) Sultan Mofti potpisali su strateški Sporazum o saradnji.

Ovaj dokument potpisan je s ciljem jačanja odnosa između BBI banke i SAGIA-e, a njime se definira okvir za zajedničko djelovanje na privlačenju investicija i otvaranju poslovne saradnje između zemalja jugoistočne Evrope i Saudijske Arabije.

SAGIA ima vodeću ulogu u privrednim procesima Kraljevine Saudijske Arabije, a ova institucija je ključna za razvoj dugoročnog privrednog rasta.

Predsjednik Uprave BBI-ja Amer Bukvić naglasio je da je ovim Sporazumom BBI banka otvorila direktan put klijentima da uđu na tržište od 30-ak miliona potrošača, a to znači da će SAGIA privrednicima iz Jugoistočne Evrope pružiti podršku i provesti ih kroz kompletan saudijski sistem.

- Radi se o pomoći vladinih institucija u što lakšem pristupu ovom tržištu kroz podršku i informacije o tržištu, dostupnim poticajima, uvezivanju privrednika pa čak i pretraživanja lokacija za biznis - kazao je Bukvić.

Uspostavljanje čvrste saradnje sa Saudijskom državnom investicijskom agencijom umnogome je olakšan pristup ovom tržištu, a koncept otvorenosti Saudijske Arabije za strane kompanije uklapa se u viziju KSA 2030.

- Sporazumom je dogovorena saradnja na uspostavi komercijalnih i industrijskih partnerstava između privrednika iz Jugoistočne Evrope i saudijskih kompanija - pojasnio je Bukvić.

Dodao je da to podrazumijeva podršku kompanijama u organizaciji sajmova, seminara i poslovnih sastanaka u Saudijskoj Arabiji i zemljama Jugoistočne Evrope kroz razmjenu informacija i prekograničnu promociju.

Guverner SAGIA-e Ibrahim Al Omar učestvovao je na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, najvećoj poslovno-investicijskoj konferenciji u regionu koju u saradnji s domaćim i inostranim partnerima od 2010. godine organizira Bosna Bank International, saopćeno je iz BBI banke.

Biznis.ba / FENA