Pauza

Foto: Afganistanski seoski grnčari čuvaju vjekovnu tradiciju

Autor: Biznis.ba

Afganistanski keramičar uzima zdjele osušene na suncu s krova svoje peći kako bi ih slagao za pečenje u selu Istalif, Afganistan (Wakil Kohsar)

Dvaput mjesečno, Noor Agha Faqiri pali peć u svojoj maloj radionici oko 50 kilometara sjeverozapadno od afganistanske prijestolnice kako bi ispalio svježu seriju grnčarije, piše AFP.

Faqiri je jedan od desetina grnčara u Qarya-e-Kulalan (lončarsko selo) u slikovitom okrugu Istalif, ali mnogi su obustavili proizvodnju od povratka talibana na vlast 2021. godine, jer je ekonomska kriza dovela do pada prodaje.

Faqiri je, međutim, odlučan da nastavi.

"Posao na kojem su radili vaši roditelji, djedovi i prabake i prabake i prabake i prabake i prabake ne treba pustiti jer je posebno blagosloven", rekao je 53-godišnjak za AFP tokom posjete.

"Moja djeca također gledaju na porodični posao i žele ga održati u svim okolnostima i spriječiti da propadne."

Afganistan ima stoljetnu tradiciju grnčarstva širom zemlje, ali se ističe reputacija Istalifa po izradi i kvaliteti.

Glavna ulica Qarya-e-Kulalan je prepuna grnčarskih radnji, koje su barem napola zatvorene zbog nedostatka posla.

Ali one i dalje otvorene prikazuju blistav niz vrčeva, lonaca, zdjela i tanjira ostakljenih privlačnim tirkiznim, akvamarin i zemljano-smeđim finišom.

Većina kupaca su jednodnevni izletnici iz Kabula, koji putuju 90 minuta vožnje na piknik u brdima ili uz rijeke koje okružuju slikovito selo.

Ali trgovci na veliko se također povremeno pojavljuju s većim narudžbama za hotele i pansione širom Afganistana i šire.

"Ranije su dolazili stranci, a ljudi iz drugih provincija bi dolazili da vide Istalif kao jedno od drevnih, zelenih mjesta za turizam", rekao je grnčar Abdul Hameed Mehran, 32.

Keramika se i dalje pravi na isti način na koji je rađena vijekovima.

Glina sa okolnih planina baca se na točkove koje vrte grnčareve noge dok njegove ruke spretno rade.

„Posao koji radim je za mene stvar ponosa“, kaže on.

"Za mene je izvor ponosa što u Afganistanu pravimo ovakve predmete."

- 'Inovativni rad' -

Mehran baca oko 70 do 100 različitih komada dnevno, u zavisnosti od potražnje, koji se zatim pažljivo slažu da se djelimično osuše prije mjesečnog pečenja.

"Dolazim ovdje uvijek iznova jer se uvijek prave novi artikli i oni su dobrog kvaliteta", rekao je Shah Agha Azimi, 25, mušterija iz Kabula.

"Oni su inovativni u svom radu."

Mještani kažu da samo oko 30 od 80 porodica uključenih u posao još uvijek posluje zbog ekonomske krize.

Ipak, tradicionalisti poput Faqirija bi pozdravili takmičenje.

"Kada vidim da se radnje zatvaraju, srce mi je slomljeno. Želim da svaka radnja pored mene bude otvorena i da se naše poslovanje poboljšava iz dana u dan", rekao je.

"Čovjek bi bio sretan da vidi trgovinu na pijaci. Čovjek osjeća toplinu u srcu dok radi."

Biznis.ba