Pauza

Moćni biznismen želi kupiti Inter, spreman je uložiti čak 2,5 milijarde eura

Autor: Biznis.ba
Moćni biznismen želi kupiti Inter, spreman je uložiti čak 2,5 milijarde eura

Finski biznismen Thomas Zilliacus, prilično nepoznat široj javnosti i kandidat i za kupovinu Manchester Uniteda, sada je zainteresovan za milanski Inter, uvjeravao je u ponedjeljak italijanske medije.

"Ozbiljan sam, ove sedmice ili najkasnije iduće, sadašnji vlasnik Intera dobiće adekvatnu ponudu za preuzimanje kluba", rekao je u intervjuu objavljenom na stranici dnevnika "La Repubblica".

Zilliacus tvrdi da je zahvaljujući "različitim ulagačima, malim i velikim, porodicama i institucionalnim ulagačima" čija imena i nacionalnosti nije želio otkriti, prikupio 2.5 milijarde eura za kupovinu milanskog Intera, lidera italijanskog prvenstva i finalista posljednje Lige prvaka.

Ponudu će, objašnjava, dati "kompanija XXICenturyCapital koja ima sjedište u Singapuru i koja je zainteresovana za fudbal i modu".

Milanski Inter, 19-struki italijanski prvak i trostruki evropski prvak, od 2016. kontrolišu kineska grupa Suning i biznismen Steven Zhang. Magazin "Forbes" procjenjuje italijanski klub na 1.03 milijarde dolara (960 miliona eura).

Zilliacus je bivši izvršni direktor Nokie koji kaže da je svoje bogatstvo izgradio u azijskom tehnološkom sektoru. Živi u Singapuru gdje je 1998. osnovao investicioni fond specijalizovan za nove tehnologije "Mobile FutureWorks" (MFW).

Njegova ponuda za kupovinu Manchester Uniteda bila je neuspješna. Osnivač petrohemijskog diva "INEOS", britanski milijarder Jim Ratcliffe, sprema se preuzeti 25 odsto udjela u engleskom klubu za oko 1.7 milijardi eura.

(Biznis.ba)