Pauza

Najskuplji gradovi na svijetu za život u 2023.

Autor: Biznis.ba
Najskuplji gradovi na svijetu za život u 2023.

Prema godišnjem Svjetskom indeksu troškova života koji objavljuje Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života porasli su za 7,4% ove godine. Cijene namirnica su najbrže rasle.

Iako je to nešto niže od skoka od 8,1% u istom istraživanju zabilježenom 2022. godine, brojke su i dalje znatno veće od "historijskih trendova".

Ali ima dobrih vijesti. Cijene komunalnih usluga, kategorija s najbržim rastom u istraživanju iz 2022., ovog puta su pokazale najmanju inflaciju, piše CNN.

Porast cijena usporava zbog slabljenja problema u lancu snabdijevanja otkako je Kina ukinula ograničenja za Covid-19 krajem 2022.

Međutim, cijene prehrambenih proizvoda nastavljaju rasti jer trgovci na malo prebacuju veće troškove na potrošače.

„Očekujemo da će se inflacija nastaviti usporavati u 2024., budući da zakašnjeli utjecaj povećanja kamatnih stopa počinje utjecati na ekonomsku aktivnost, a zauzvrat i potražnju potrošača“, rekla je Upasana Dutt, voditeljica odjela za svjetske troškove života u EIU-u.

Dutt je dalje upozorio na povećan rizik od oružanog sukoba i ekstremnih vremenskih prilika.

„Daljnje eskalacije rata između Izraela i Hamasa dovele bi do povećanja cijena energije, dok bi utjecaj El Ninja veći od očekivanog dodatno povećao cijene hrane“, dodala je ona.

Neizbježno je povećanje troškova života značilo da su mnogi gradovi postali skuplji za život – ali neki su pogođeni teže od drugih.

Grad-država Singapur i švicarski Cirih proglašeni su za najskuplje gradove na svijetu.

Rast potonjeg, koji je skočio sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi, pripisan je snazi švicarskog franka uz visoke cijene namirnica, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju. Zapaženi su i skupi transport i odjeća u Singapuru.

Iako se New York izjednačio sa Singapurom na prvom mjestu prošle godine, popularna američka destinacija, gdje su cijene porasle za 1,9 posto prema studiji, pala je na treće mjesto, izjednačivši se sa švicarskom Ženevom.

Hong Kong, jedina druga azijska destinacija u prvih 10, bio je peti, dok je Los Angeles bio na 6. mjestu, a Pariz je proglašen za sedmi najskuplji grad na svetu.

Izraelski Tel Aviv dijeli osmo mjesto sa danskim Kopenhagenom. Međutim, vrijedno je napomenuti da je istraživanje provedeno prije oktobarskog izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

Konačno, San Francisco, jedan od tri američka grada u prvih 10, je na 10. mjestu.

Dalje na listi, ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg zabilježili su neke od najoštrijih padova, pali su za 105 mjesta na 142 i 74 mjesta na 147 u ovogodišnjoj rang listi. Vrijednost rublje je značajno pala od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

U istraživanju se navodi da su spori oporavak nakon pandemije i "slabljena potražnja potrošača" među faktorima koji su doveli do toga da kineski gradovi poput Pekinga, koji je prošle godine zauzeo 34. mjesto, pao za nekoliko mjesta na listi.

Damask, Sirija, ostaje najjeftiniji grad na svijetu. Teheran, Iran i Tripoli, Libija, također su pri dnu, rangirajući se na 172. odnosno 171. mjestu.

Troškovi komunalnih usluga, pomoći u domaćinstvu i duhana bili su najveći u američkim gradovima, dok su zapadnoevropski gradovi bili jedni od najskupljih kada su u pitanju rekreacija, prijevoz i kućni proizvodi.

Prema istraživanju, namirnice i alkohol bili su najskuplji u azijskim gradovima.

Svjetski troškovi života za 2023. ispitali su 173 velika grada, upoređujući više od 400 pojedinačnih cijena za 200 proizvoda i usluga. Isključuje venecuelanski Caracas, gdje su cijene porasle za 450 posto od 2022.

Biznis.ba