Potpora investitorima iz dijaspore za ulaganje u Jajce

Općina Jajce organizirala je u utorak info-dan za investitore iz bosanskohercegovačke dijaspore, s posebnim fokusom na Jajce i susjedne općine.

Riječ je o nastavku aktivnosti na potpori dijasporskim investitorima, a tijekom skupa predstavljene su i mogućnosti ostvarivanja bespovratnih sredstava za investicijske projekte u sklopu USAID-ova Projekta “Diaspora Invest”.

“Proteklih godinu dana Općina Jajce napravila je značajan iskorak u pristupu potencijalnim investitorima iz dijaspore koji ovdje žele uložiti kapital, znanje i iskustvo, a današnji skup potvrda je da potrebe i interes postoji”, izjavio je koordinator potpore dijasporskim investicijama pri Općini Jajce Sedin Joldić.

Istaknuo je kako je to još jedan pozitivan projekt za Općinu Jajce, kojim se šalje lijepa i pozitivna slika kako prema Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta.

“Dijaspora može pokrenuti naše lokalne zajednice, te je ovo prava prilika da pokažemo gdje i kako možemo pomoći na tom putu”, istaknuo je Joldić i pozvao sve koji žele aplicirati da to učine putem web-stranice www.grant.diasporainvest.ba

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore kazao je kako taj centar svakodnevno komunicira s potencijalnim investitorima iz dijaspore te kako je izuzetno važno da u lokalnim zajednicama širom BiH postoji kontakt-osoba i sustav potpore, kao što se može vidjeti u Jajcu.

“Poziv za podnošenje zahtjeva za grant potporu u USAID Diaspora Invest još je jedna prilika da mapiramo kompanije pokrenute dijasporskom investicijom, te da ih adekvatno informiramo kako bi ponudili investicijske projekte i osigurali potporu”, poručio je Alijagić.

 

Biznis.ba / FENA