Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u BiH

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u kolovozu su bile više za 0,1 posto u odnosu na srpanj 2018. godine, dok su u odnosu na kolovoz prošle 2017. godine više za 4,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

U kolovozu 2018. godine u usporedbi s prethodnim mjesecom kod proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu nije zabilježena promjena razine cijena, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne 2017. godine cijene zabilježile rast od 4,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su u odnosu na srpanj 2018. godine porasle u sektoru energije za 0,3 posto te kapitalnim proizvodima za 0,7 posto, dok je pad zabilježen u intermedijarnim proizvodima za 0,2 posto te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,1 posto.

U odnosu na srpanj 2017. godine proizvođačke cijene su više u sektoru proizvodnje energije za 6,1 posto, intermedijarnim proizvodima za 6,5 posto, kapitalnim proizvodima za 1,3 posto i netrajnim proizvodima za 1,1 posto, dok je pad zabilježen kod trajnih potrošačkih dobara za 0,3 posto.

Ukoliko se analizira i usporedi s prethodnim mjesecom rast proizvođačkih cijena po industrijskom granama, cijene su rasle u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, a padale u industriji vađenja ruda i kamena za 0,2 posto, dok je u odnosu na prethodnu godinu rast cijena zabilježen u vađenju ruda i kamena za 2,9 posto, prerađivačkoj industriji za 5,7 posto, a pad proizvođačkih cijena je zabilježen u proizvodnji električne energije za 4,6 posto.

Biznis.ba / FENA