Sindikat u RS-u: Sada ni povećanje plaća ne bi zadržalo građevinare

Položaj radnika u građevinarstvu u RS-u je težak i ovaj sektor je konstantno suočen sa odlivom radne snage. Poručeno je ovo danas iz Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS-a.

Predsjednica ovog sindikata Dragana Grabičić podvukla je da takva situacija nije “trgla poslodavce” da im povećaju plate kako bi ljude zadržali u RS-u.

– Nažalost, došlo je vrijeme da sada ni povećanja plaća ne bi zadržalo radnike – kazala je Grabičić.

Ona je istakla da je prosječna plaća u građevinarstvu 630 KM, a oni sa srednjom stručnom spremom imaju oko 450 KM, dok je prosječna plaća u RS-u oko 900 KM.

Osim toga, među najvećim problemima u građevinskom sektoru su što nemaju granskog kolektivnog ugovora, radnici su “ostavljeni na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca”, te problem zaštite radnika na radu.

-Poslodavci su dobili velike benefite od Vlade RS-a, ali se pokazalo da nisu baš raspoloženi da to podijele sa radnicima – dodala je.

Silvana Radulović, predsjednica sindikata Instituta za urbanizam, građevinatsrvo i ekologiju RS-a istakla je da su oni prije oko godinu i po imali oko 140 radnika, a sada ih ima manje od 70.

– Nismo dobili sedam plaća. Sve je to dovelo do odliva kvalifikovane snage, koje stranci dočekuju raširenih ruku. Institut može doći u situaciju da bude zatvoren, likvidiran ili dođe u privatne ruke – kazala je Radulović.

Biznis.ba