Srbija će u Tursku izvoziti velike količine robe bez carina

“Time su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, prenosi Tanjug.

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je po prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda, navodi Ljajić.

“Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućuje i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, pasulja, kukuruza šećerca i suhih šljiva”, dodaje ministar.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje srbijanskog izvoza u Tursku i proširivanje obima robne razmjene dvije zemlje, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od jedne milijarde eura, prenosi Klix.

Ministar ističe i da su danas u Beogradu otpočeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Euroazijskom unijom, koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posjete našoj zemlji predsjednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.

“Dobar dio teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija”, rekao je Ljajić.

Biznis.ba