Tegeltija i ambasadorica Alšamsi o saradnji u oblasti turizma i investicija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa nerezidentnom ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za BiH sa sjedištem u Podgorici Nabilom Abdelaziz Naser Said Alšamsi.

Razgovarano je o jačanju bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma i investicija.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je saradnja dvije zemlje dobra i bez otvorenih pitanja, te izrazio očekivanja da će u narednom periodu doći do konkretizacije saradnje na ekonomskom i investicionom polju.

Istakao je interes Bosne i Hercegovine za jačanje saradnje u oblastima turizma, transporta i infrastrukture, energetike, prehrambene, te namjenske industrije.

Tegeltija je upoznao ambasadoricu Alšamsi sa reformama koje se provode u Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, naglasivši posvećenost nastavku ispunjavanja uslova za kontinuirani napredak ka punopravnom članstvu u EU.

Tokom susreta razgovarano je i o učešću Bosne i Hercegovine na sajmu „Ekspo 2020“ u Dubaiju, kao dobroj prilici  za prezentaciju BiH i njenih privrednih potencijala na tržištu Bliskog istoka.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio Vladi UAE-a na pomoći BiH tokom pandemije i poželio ambasadorici Alšamsi uspješan rad, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Biznis.ba / FENA