Turistički promet Crne Gore pada 40 odsto

Očekivani pad turističkog prometa u Crnoj Gori će, prema trenutnim procjenama, iznositi oko 40 odsto, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Ipak, on smatra da će kvalitetni rezultati u borbi protiv virusa korona dati snažan podstrek njegovom povećanju, prenosi portal Cdm.me.

“Prema trenutnim procjenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40 odsto. Međutim, ostaje još nepoznanica, kada je COVID-19 u pitanju, jer bi odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat”, rekao je Davidović u parlamentu u odgovoru na pitanje poslanika DF-a Strahinje Bulajića.

Davidović je ocijenio da je druga polovina godine tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam, jer se ostvari 75 odsto ukupnog prometa.

“Vjerujemo da će normalizacija koja se očekuje tokom juna doprinijeti da snažnije krene turistički promet tokom jula, čime bi se stvorili uslovi da se smanjenje prometa učini što manjim”, naveo je on.

Dodao je i da je drugi kvartal, zbog krize izazvane koronom i zatvaranja granica, suštinski izgubljen, dok je prošle godine učestvovao sa 207 miliona eura prihoda.

(Tanjug)