U Tuzli edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika EPBiH i poslodavaca

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Javno preduzeće Elektroprivreda BiH danas su na edukacijsko-konsultativnom sastanku poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona upoznali o osnovnim informacijama o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu i razmotrili mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Jedno od ključnih pitanja koje su postavljali predstavnici kompanija ticalo se naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) koju plaćaju potrošači.

Predstavnike kompanija je zanimalo kome idu sredstva uplaćena po tom osnovu i kako i na koji način se troše.

Kako su istaknuli predstavnici EPBiH, naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) predstavlja novčani dodatak na cijenu električne energije za sve krajnje kupce električne energije, a koja se koristi za podsticanje korištenja obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK).

Rečeno je da je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (OIEiEK) i Uredbom o podsticanju proizvodnje električne energije iz OIEiEK i određivanju naknade propisana “obaveza plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije od strane svih kupaca električne energije i iskazuje se kao posebna stavka na računu za električnu energiju”.

– Ukupna naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK utvrđen je Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju potrebnog iznosa naknada za podsticanje i jediničnog iznosa naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK, a koja za 2019. godinu iznosi 0,002555 KM/kWh bez PDV-a – istakli su na sastanku predstavnici Elektroprivrede BiH.

Kako su naveli, sredstva prikupljena na osnovu naknade za podsticanje su prihod Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju FBiH kojima Operator raspolaže i koristi za isplatu podsticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvođača, pokrivanje/finansiranje troškova rada Operatora za OIEiEK, plaćanje/pokrivanje troškova uravnoteženja/balansiranja elektroenergetskog sistema.

JP Elektroprivreda BiH na području Tuzlanskog kantona ima oko 190.000 kupaca od čega su krajem prošle godine njih 2.600 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 172.000 kupaca na području Tuzlanskog kantona su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti, itd.

Edukacijski ciklus za privrednike realizira se u sedam gradova u FBiH. Sastanci su do sada održani u Zenici, Travniku i Jablanici, a nakon Tuzle, sastanci će biti organizirani i u Goraždu, Bihaću i Sarajevu.

 

Biznis.ba / FENA