BiH

900.000 KM entitetima i distriktu za promociju privrednih kapaciteta

Autor: Biznis.ba
900.000 KM entitetima i distriktu za promociju privrednih kapaciteta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem i predsjednikom Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske Borkom Đurićem o aktuelnim privrednim temama.

Ministar Košarac informisao je sagovornike da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio Odluku o kriterijumima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za podršku sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu za 2023. godinu.

''Naše opredjeljenje je da damo doprinos naporima entitetskih vlada u promociji privrednih kapaciteta Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. Vrijednost granta je 900.000 KM, od čega će 600.000 KM biti usmjereno na podršku sajmovima u zemlji, a 300.000 KM sajmovima u inostranstvu'', rekao je ministar Košarac.

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske pozdravili su insistiranje ministra Košarca da se septembar definiše kao krajnji rok do kojeg će VM BiH usvojiti godišnju Odluku o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba.

''Ministarstvo je završilo svoj dio posla i uputilo je u dalju proceduru Odluku o suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz repromaterijala. Očekujemo da Savjet ministara BiH u najkraćem roku podrži predloženu odluku, jer ona predstavlja značajnu mjeru podrške domaćem privrednom sektoru, sa naglaskom na prerađivačku industriju'', istakao je ministar Košarac.

Na sastanku je razgovarano i o potrebi da se na nivou institucija BiH donose odluka o zabrani izvoza oblovine, što je bio zaključak zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH.

''Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već je uputilo prijedlog o privremenoj zabrani izvoza oblovine Savjetu ministara BiH. Riječ je o jednoj od najvažnijih mjera koje Savjet ministara BiH donosi u cilju zaštite i razvoja domaće proizvodnje. Ovakva mjera dala je pozitivne efekte za domaći privredni sektor, budući da sirovina ostaje dostupna našim privrednicima'', naglasio je ministar Košarac.

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske informisali su ministra Košarca o stavu poslovne zajednice Republike Srpske da su apsolutno neprihvatljive najave pojedinih evropskih zvaničnika o obustavljanju projekata u Republici Srpskoj. Upozoreno je da bi obustavljanje stranih investicija negativno uticalo na ukupni privredni razvoj.

''Uskraćivanje projekata Republici Srpskoj podriva procese u BiH, ali i povjerenje građana u evropski put. Evidentno je da paušalne i netačne interpretacije predstavnika Delegacije EU u BiH o političoj situaciji u BiH i pozicijama Republike Srpske rezultiraju potpuno pogrešnom slikom o činjeničnom stanju. Opravdano je postaviti pitanje da li EU želi da spornim odlukama, štetnim za sve građane i privrednu zajednicu, politički disciplinuje rukovodstvo Republike Srpske'', rekao je ministar Košarac.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o potrebi otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, te značaju regionalnog povezivanja, s fokusom na pristupanje inicijativi ''Otvoreni Balkan''. Takođe, pozitivnim je ocijenjeno pravovremeno pokretanje procedure za utvrđivanje kontingenta detašmana i njegovu raspodjelu za detašmansku 2023/2024. godinu, u cilju izvršavanja ugovora koje su domaće kompanije zaključile sa njemačkim partnerima.

Biznis.ba