BiH

Agencija za razvoj Francuske zainteresirana za saradnju s Kantonom Sarajevo

Autor: Biznis.ba
Agencija za razvoj Francuske zainteresirana za saradnju s Kantonom Sarajevo

Javni prijevoz, upravljanje otpadom, poboljšanje kvalitete zraka, razvoj skijališta, energetska efikasnost, ulična rasvjeta i ostali projekti u sferi održivog razvoja, oblasti su za koje je Agencija za razvoj Francuske, kao državna institucija, zainteresirana da sarađuje sa Kantonom Sarajevo.

Istaknuto je to na sastanku ministra finansija Jasmina Halebića i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića sa glavnim menadžerom za Balkan francuske Agencije za razvoj Dominiqueom Hautbergueom.

Glavni menadžer Hautbergue je naveo kako je njihova agencija prisutna na projektima u Srbiji i Albaniji, kada je u pitanju region, dok u zemljama Evropske unije posluju već dugi niz godina.

- U pitanju je najstarija razvojna banka na svijetu koja je prisutna u više od sto zemalja - rekao je Hautbergue, koji je istakao da sarađuju sa Svjetskom bankom, EBRD-om, KfW-o i finansiraju slične projekte, koji se tiču održivog razvoja.

Po njegovim riječima, Agencija za razvoj Francuske godišnje investira oko 11 milijardi eura u različite oblasti i to uglavnom u državne i lokalne institucije, te u bankarski i privatni sektor.

- Mi funkcioniramo tako što 40 posto pomoći dajemo državama, 40 posto lokalnim zajednicama ili državnim preduzećima, 10 posto lokalnim preduzećima i otprilike 10 posto može biti namijenjeno nevladinim organizacijima. Pokrivamo različite oblasti, ali smo tek nedavno dobili mandat da možemo djelovati na području BiH - naglasio je Hautbergue.

Dodao je kako su oni kreditori koji daju oko 50 do 20 miliona eura ovisno o projektima o kojima se radi. Ukoliko projekti zahtijevaju manje novca onda oni djeluju kroz budžetsku pomoć. Finansiraju studije izvodiljivost i prate realizacije projekata, a sve se radi u saradnji sa Ministarstvom finansija iz Francuske.

- Kantonu Sarajevo državna pomoć ne treba, jer smo tokom mandata provodili racionalnu budžetsku potrošnju, a s druge strane došlo je do ekonomskog rasta koji je stabilizirao fondove. Podaci jasno govore da je Kanton najmanje zadužen u regionu zbog čega ima potencijal za zaduživanje kod investicionih fondova - poručio je ministar Halebić.

Kantonu Sarajevo je potrebna finasijska pomoć pod povoljnim uslovima za preduzeće Gras koje je u kantonalnom vlasništvu, jer je, po riječima ministra Halebića, neophodno da ovo preduzeće prođe kroz proces restruktuiranja.

- Privatni sektor je potrebno osnažiti jer je i njima treba osigurati da dođu do povoljnih finansijskih sredstava. Stopa ekonomsko rasta u BiH u protekle tri godine je bila tri posto, a prosječna u Evropskoj uniji ispod četiri posto. Iako to nije velika razlika, mi još uvijek zaostajemo u brzini ekonomskog rasta za prosječnim vrijednostima na nivou Evropske unije - potcrtao je Halebić.

Upoznao je goste kako i dalje poduzimaju sve korake da se ekonomija poboljša, a Kanton Sarajevo se priključio domaćem tržištu kapitala putem emisije obveznica koje donose povoljnija finansijska sredstva u odnosu na komercijalno zaduživanje.

Ministar Halebić je rekao i kako se radi na realizaciji projekta Smart city koji je vrlo značajan, na čemu bi se, između ostalog, moglo sarađivati i sa Francuskom agencijom za razvoj.

- Nadam se da ćemo nastaviti saradnju koja je u prethodnim godinama bila izuzetno dobra. U toku je izrada studije o poboljšanju kvalitete zraka koja je dogovorena s UNEP-om, ali bi to trebalo biti realizovano s vašom agencijom koja bi finansirala spomenutu studiju - najavio je ministar Lukić.

Sastanku su prisustvovali prvi savjetnici ambasadora Francuske u BiH Xavier Rourad, Jean - Baptiste Brasseur i ataše za ekonomske poslove za BiH Nives Pavlinović, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Biznis.ba / FENA