BiH

Agroindustrijski sektor u tri godine imao rast izvoza preko 250 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Agroindustrijski sektor u tri godine imao rast izvoza preko 250 miliona KM

U Sarajevu su danas predstavljeni rezultati aktivnosti „Lokalna inicijativa prema bh. dijaspori“ realizirani u okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D).

Također, promovisan je i Priručnik za bh. privrednike sa informacijama o plasmanu, mogućnostima, certificiranju, brendiranju proizvoda i kontaktima za izvoz proizvoda na tržište EU.

Merima Avdagić, projekt menadžerica projekta Dijaspora za razvoj kazala je kako je cilj projekta povezivanje ljudi i razmjena mišljenja i iskustava s ciljem razvoja bh. privrede.

Avdagić je istakla da kada govorimo o prijenosu znanja, ne govorimo o onom uskom teorijskom prijenosu znanja, već govorimo o prijenosu načina rada i metodama.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić govorio je o stanju izvoza prehrambenog sektora BiH sada u odnosu na period u zadnjih tri do pet godina, te se osvrnuo na najveće potencijale koje BiH ima kada je u pitanju izvoz prehrambenih proizvoda.

„Kada je u pitanju agroindustrijski odnosno prehrambeni sektor u BiH, nažalost to je sektor koji u BiH ima najveći deficit. Mogu kazati da je agroindustrijski sektor u posljednje tri godine imao rast izvoza za negdje od preko 250 miliona KM i pokazao je da ima šansu na međunarodnom tržištu. Najviše izvozimo mesa, mlijeka, jestivog ulja, glukoznog šećera, povrća, zatim voća koje ima jedan trend rasta izvoza pogotovo na rusko tržište“, kazao je on.

Generalni direktor Adriatic Group GmbH iz Austrije Amir Bekić govorio je o ulozi dijaspore i povećanju izvoza bh. prehrambenih proizvoda, ali i o potražnji dijaspore za proizvodima iz BiH.

„Vrlo teško je plasirati proizvod s ovih prostora u trgovinske lance Austrije, Švedske, Njemačke. Problem također predstavlja i činjenica da u BiH nije ambijent koji je povoljan za izvozno orijentisane kompanije, i mislim da, ukoliko se to ne dovede u red, bit će vrlo teško”, istakao je on.

Biznis.ba