BiH

Autobuska stanica Zenica blokirana već 30 dana

Autor: Biznis.ba
Autobuska stanica Zenica blokirana već 30 dana

Navršilo se 30 dana kako su radnici JKP Zenicatrans-prevoz putnika blokirali Autobusku stanicu Zenica, a predsjednik Sindikata Huso Sarvan ističe da radnici nemaju namjeru deblokirati stanicu sve dok se ne riješi njihov status.

U izjavi Feni Sarvan je podsjetio da od 31. decembra prošle godine nema ni polazaka niti dolazaka autobusa u stanicu u Zenici.

-Nastavljamo sa svojim aktivnostima, odnosno blokadom stanice i dežurama. Znači, radna obaveza je i dalje na snazi, tako da očekujemo daljnje aktivnosti vezane za Gradsko vijeće i Gradsku upravu. Do deblokade stanice neće doći sve dok neko od nadležnih organa ne dostavi valjani dokument, u kojem stoji da moramo izaći sa stanice - kaže Sarvan.

On smatra kako je krajnje vrijeme da se „svi akteri ovih dešavanja uozbilje i donesu odluku koja će biti u skladu s onim što zadovoljava potrebe radnika i građana Zenice“.

-To je konačno rješenje pitanja Zenicatransa. Ljudi su na kraju snaga, a svakim danom odlazi određen broj ljudi. Jučer je otišlo njih troje, dva vozača i jedna službenica, koji su prešli u Prevoz putnika Zavidovići. Mi svodimo brojno stanje na optimalan broj radnika. Ostalo je 120-125, a bilo je uposleno oko 160 radnika- kaže Sarvan, koji napominje da je time ukupna suma koja se izdvajala za plaće radnika sada smanjena za 40-ak hiljada KM.

Sindikat je jučer Kantonalnom sudu Zenica uložio žalbu na nepravomoćnu presudu Općinskog suda Zenica, koji je prije 10 dana proglasio nelegalnim štrajk radnika tog preduzeća.

-Naš je advokat u zakonskom roku uložio žalbu i idemo prema Kantonalnom sudu i sada je do suda. Mi se ne bismo miješali u postupak, ali, naravno, nadamo se pozitivnom ishodu.Svi elementi na koje se pozivao Općinski sud trebali bi da „padnu u vodu“, zato što ovdje nema štrajka, a sva tužba je zasnovana na zakonu o štrajku - ističe Sarvan.

On napominje kako su, zbog nedostatka novca za gorivo i sredstava za rad te činjenice da im je, u tom trenutku, zbog poreskog duga transakcijski račun u blokadi držala Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, bili prinuđeni zaustaviti autobuse.

Porezna uprava FBiH prije 20-ak dana deblokirala je račun Zenicatransa, ali im je od prije dva dana račun blokirala Uprava za indirektno oporezivanje BiH zbog duga za PDV. Radnici su zadnju plaću, odnosno samo dio od 300 KM, dobili za oktobar prošle godine.

(FENA)