BiH

Autoput Banjaluka - Prijedor na dugom štapu

Autor: Biznis.ba
Autoput Banjaluka - Prijedor na dugom štapu

Iako je bilo najavljeno da će u septembru sa kineskom kompanijom biti potpisan ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka - Prijedor, od toga neće biti ništa i vrlo vjerovatno o tome će se razgovarati tek iduće godine.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske i juče je održan sastanak sa predstavnicima kineske kompanije "China Shandong International and Tehnical Cooperation", na kojem su se, kako kažu, "usaglašavala određena tehnička pitanja".

"Izvjesno je da će oba projekta, tj. projekat za autoput i za prugu ići paralelno i da se u tom smislu čeka da se odrede i usaglase termini kada bi se moglo otpočeti s ovim projektima", rekli su nam juče u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

U ovom ministarstvu kažu da će, kada se usaglasi tekst ugovora, pribaviti mišljenja Pravobranilaštva, Komisije za koncesije i Vlade, nakon čega će se potpisati ugovor koji je i preduslov za početak radova na autoputu Banjaluka - Prijedor dugom 42 kilometra i vrijednom 297 miliona evra.

"S terminom potpisivanja ugovora nećemo licitirati, ali obje strane opredijeljene su da to bude čim se steknu svi neophodni uslovi", rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza, dodajući da bi taj proces tekao mnogo brže da BiH i NR Kina imaju potpisan bilateralni sporazum.

Prema nezvaničnim informacijama, sve je manje onih koji vjeruju da će projekat autoputa od Banjaluke do Prijedora biti realizovan na način na koji je zamišljen, odnosno da se radi putem koncesije. Problem je prije svega u tome što kineski investitori i nisu baš zainteresovani za taj vid saradnje, a s druge strane i Republici Srpskoj sporno je to što kineska kompanija traži garanciju da će godišnje imati 30 miliona evra od putarine.

U "Autoputevima Republike Srpske" još ranije su priznali da broj vozila na dionici od Banjaluke do Prijedora u prvih pet-šest godina neće biti dovoljan da izmiri te obaveze, odnosno da će biti daleko manji od 30 miliona evra godišnje.

"U prvih pet-šest godina treba da obezbijedimo servisiranje tih obaveza. Smatramo da to neće biti problem. Riječ je o investiciji od 297 miliona evra. Pretpostavka je da će u početku naplata putarine pokrivati 50 odsto tog iznosa", rekao je nedavno Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Inače, ukoliko bi u skorije vrijeme i bio potpisan ugovor o koncesiji, a što je malo vjerovatno, autoput bi u upotrebi bio najranije za pet godina.

Prema planovima, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji Republika Srpska bi u roku od dvije godine izvršila eksproprijaciju zemljišta, a sama gradnja bi trajala najmanje tri godine.

Za projekat autoputa Banjaluka - Prijedor i rekonstrukciju pruge na toj dionici do sada je potpisano nekoliko memoranduma sa kineskim partnerima.

Cijena kućica prelazi 11 miliona KM

"Autoputevi RS" pripremili su 3,5 miliona KM za nabavku i ugradnju opreme za naplatne kućice na autoputu Gradiška - Banjaluka u Novoj Topoli, Aleksandrovcu i Čatrnji, tako da će ukupna cijena ovih kućica premašiti 11 miliona KM.

Tender za nabavku i ugradnju opreme na naplatnim kućicama "Autoputevi RS" su raspisali juče, a ponuđači imaju rok za dostavljanje ponuda do 2. novembra. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi tri miliona KM bez PDV-a, dok sa uračunatim PDV-om vrijednost dostiže više od 3,5 miliona KM.

Između ostalog, biće nabavljeni automatski kategorizator vozila, ENF kamere za dnevno i noćno snimanje, kamere za snimanje registarskih oznaka pri ulasku u saobraćajnu traku, induktivni detektor vozila, indikatori naplate sa semaforskim svjetlima, softveri. Kao najpovoljniji ponuđač za izgradnju naplatnih kućica izabrana je "Integra inženjering", koja je za ovaj posao tražila 7,7 miliona KM, dok će nadzor nad izgradnjom vršiti Institut za građevinarstvo, koji će za to dobiti 22.000 KM.

Biznis.ba / Capital.ba