BiH

Avdagić: Medijacija može pomoći privredi

Autor: Biznis.ba
Avdagić: Medijacija može pomoći privredi

Potpredsjednik Udruženja medijatora u BiH Amir Avdagić izjavio je da su osnovni postulati i načela medijacije dobrovoljnost, povjerljivost, neutralnost medijatora, jednakost stranaka, te da je postupak brži, ekonomičniji, efikasniji i finansijski povoljniji, što upravo treba privredi i privrednicima.

- Najvredniji alat medijacije jeste zakonsko rješenje kojim je propisano da sporazum koji zaključi medijator ima snagu izvršne isprave, drugim riječima, ukoliko se sporazum ne poštuje pravdu ne morate tražiti na sudu, nego odmah idete u izvršenje - rekao je Avdagić za Fenu.

Dosad su, kako je dodao, obučili oko 160 medijatora u BiH, a ovog vikenda završavaju obuku novih u Sarajevu, tako da su kapacitirani za obavljanje poslova medijacije. Međutim, naglasio je Avdagić, medijacija još nije zauzela prirodno mjesto u sistemu rješavanja sporova u BiH koje joj pripada, pa tako postoji značajan prostor za njeno unapređenje.

- Inicijativa mora ići najprije od medijatora ali svakako od institucija, te se nadam da će Strategijom za reformu sektora pravde u BiH i njenim akcionim planom, i nadam se kandidatskim statusom BiH za EU, napraviti taj ključni iskorak koji će tzv. 'ADR' - alternativnom načinu rješavanja sporova, radi građana i privrede, dati prednost i značaj koji zaslužuju – naveo je Avdagić.

Podsjetio je da je protekle sedmice Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) organiziralo za privrednike radionicu o temi „Prednosti alternativnih načina rješavanja sporova“. Učestvovali su, među ostalim, predstavnici VSTV BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Udruženja medijatora u BiH i poslovnih subjekata u BiH, a fokus je bio na praktičnim benefitima koje poslovna zajednica može imati ako se odluči za arbitražu, sudsku nagodbu ili medijaciju, kao alternativne načine rješavanja sporova prije ili nakon pokretanja sudskog postupka.

Privrednicima su prezentirane teme: „Arbitraža-alternativa sudskom postupku (Belma Šabić-Selimović, sekretar Arbitražnog suda pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH), „Sudska nagodba- prednosti za stranke u sudskim postupcima (Amela Durić, sudija Općinskog suda u Tuzli) i „Medijacija – zadržite spor u svojim rukama“ (Đemaludin Mutapčić, član Upravnog odbora Udruženja medijatora u BiH).

- Cilj ove radionice bio je prezentacija arbitraže, medijacije i sudske nagodbe poslovnoj zajednici u BiH, promocija prednosti alternativnih i mirnih načina rješavanja sporova u odnosu na odlučivanje o sporu u redovnom sudskom postupku, koji obično traju veoma dugo, što otežava ionako težak položaj naše privrede i privrednika - dodao je Avdagić.

(fena)