BiH

Bandić preuzeo predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje JIE

Autor: Biznis.ba
Bandić preuzeo predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje JIE
Drugog dana direktorske i ekspertske konferencije Centra javnih službi za zapošljavanje jugoistočne Evrope o temi "Unapređivanje mjera aktivne politike zapošljavanja - obuka, strukovno osposobljavanje i profesionalni razvoj kroz različite obrazovne programe" koja je održana u Beogradu, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović predao je direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muameru Bandiću predsjedavanje Centrom javnih službi za zapošljavanje za narednih godinu dana.

Bandić je rekao da mu je izuzetna čast da uime Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine preuzme funkciju predsjedavajućeg Centra javnih službi zapošljavanja jugoistočne Evrope.

- S obzirom na to da je BiH jedan od inicijatora ove saradnje i osnivanja Centra, osjećam obavezu i odgovornost spram daljnjeg funkcionisanja Centra. Potrebno je da uprkos brojnim obavezama u drugim inicijativama i mrežama ostanemo predani ideji Centra i osnovnim principima, a to je kreiranje politika i mjera koje ciljaju na punu zaposlenost, povećanje kvaliteta rada, jačanje socijalne uključenosti, promocije jednakog pristupa poslu, aktivacija radno sposobnog stanovništva, te povećanje zapošljavanja mladih i ostalih ugroženih grupa na tržištu rada - naveo je Bandić.

Centar javnih službi za zapošljavanje jugoistočne Evrope osnovan je 2006. u Sofiji i trenutno broji 10 članica. Centar je pridonio razvoju saradnje među institucijama tržišta rada u regionu, potpisivanju brojnih bilateralnih sporazuma i jačanju kapaciteta članica Centra u upravljanju tržištima rada. Svaka država članica ima obavezu da u toku jedne godine predsjedava radom Centra, te da u toku te godine organizira jednu ekspertsku i jednu direktorsku konferenciju, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Biznis.ba / FENA