BiH

Bandić: Radnici trebaju paziti da ne budu uvučeni u nezakonito zapošljavanje

Autor: Biznis.ba
Bandić: Radnici trebaju paziti da ne budu uvučeni u nezakonito zapošljavanje

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić izjavio je da radnici koji odlaze u inostranstvo trebaju paziti da ne budu uvučeni u nezakonito zapošljavanje, te da ukoliko nisu sigurni u procedure zapošljavanja trebaju kontaktirati ovu agenciju.

Povodom informacija u medijima o prevarama bh. radnika u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je saopćila da "firma koja se spominje nije zapošljavala radnike iz BiH prema Sporazumu o zapošljavanju, te da Agencija za rad i zapošljavanje BiH nikada nije dobila oglas za zapošljavanje od firme koja se navodi".

Direktor Bandić je pojasnio da se prema Sporazumu o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom radnici mogu legalno zaposliti samo na način da su u proceduru posredovanja uključeni Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje.

- Da bi se zapošljavanje ostvarilo mi moramo prvo dobiti radnu ponudu, tj. oglas za radno mjesto, te ime kandidata koji se zapošljavaju prema navedenom oglasu. Ako ne postoji oglas, ne postoji ni procedura posredovanja, te samim tim se ne radi o legalnom zapošljavanju. Ukoliko su informacije u medijima tačne ovdje se radi o kršenju zakona od oba subjekta: i poslodavca i radnika - naveo je Bandić.

U objavljenom sadržaju, kako je dodao, navodi se da su radnici prvo otišli u Sloveniju, a zatim da su im se tamo, kako je navedeno, „uređivali papiri“, ta da su tek onda potpisali ugovor o radu.

- Procedura zapošljavanja u inostranstvu podrazumijeva da sve počinje od ugovora o radu ili izjave poslodavca da želi zaposliti određenog radnika, zatim dobijanja radne dozvole, te na kraju dobijanja radne vize. Tek kada se dobije radna viza može se otići u drugu državu. Mi smo zbog toga više puta upozoravali da radnici obavezno prilikom zasnivanja radnog odnosa kontaktiraju Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, a kako bi izbjegli prevare - rekao je direktor Bandić, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Biznis.ba / FENA