BiH

Banja Luka izdvaja 3,1 milion KM za povećanje broja zaposlenih

Autor: Biznis.ba
Banja Luka izdvaja 3,1 milion KM za povećanje broja zaposlenih
Prema podacima Prijedloga akcionog plana zapošljavanja, koji razmatra skupština grada Banja Luka, od ukupnog broja zaposlenih 43,5 posto radi u privatnim preduzećima, 20,6 posto u ustanovama, 18,3 posto u akcionarskim društvima, a u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti 12,4 posto.

Gradske vlasti izradile su niz mjera kako bi smanjile stopu nezaposlenosti i animirale privrednike da zapošljavaju. U akcionom planu je navedeno kako su svi privrednici koji prvi put pokreću djelatnost oslobođeni plaćanja komunalnih taksi, da se naknada za uređenje gradskog zemljišta plaća u ratama i da imaju umanjenja od 20 do 30 posto, ovisno o kojoj vrsti objekta je riječ.

Također, napomenuli su kako je dozvoljen rad i nedjeljom do 16 sati, a da su izmijenili i odluku kojom se tržnim centrima omogućava rad nedjeljom do 22 sata.

Za provođenje mjera akcionog plana za zapošljavanje planirano je 3,1 milion KM iz gradskog budžeta, od čega je 1,1 milion KM namijenjeno za razvoj poljoprivrede i sela. Za turizam je planirano 111.000 KM.

U prošloj godini Grad je izdvojio 99.000 KM za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u deficitarna zanimanja. Također, izdvojeno je 238.000 KM subvencija za 47 nezaposlenih osoba u svrhu podrške samozapošljavanju. Poljoprivredne poticaje u ukupnom iznosu od 888.133 KM dobila su 402 kandidata.

Biznis.ba