BiH

'Barbie' ulazi u historiju sa zarađenih milijardu dolara u manje od tri sedmice

Autor: Biznis.ba
'Barbie' ulazi u historiju sa zarađenih milijardu dolara u manje od tri sedmice

Nakon nepune tri sedmice prikazivanja, film 'Barbie' scenaristice i redateljice Grete Gerwig zaradio je, prema službenim procjenama Warner Brosa., nevjerovatnih 1,03 milijarde dolara na svjetskim blagajnama.

'U ovoj sam igrici već 30 godina i fenomen Barbie i Barbenheimer jednako je bez presedana koliko je bio i nepredvidiv', rekao je za CNN Paul Dergarabedian, medijski analitičar u Comscoreu.

Prema Dergarabedianu, samo je oko 50 filmova u historiji (bez usklađivanja s inflacijom) doseglo granicu od milijardu dolara. U prilog ogronom uspjehu Barbie svakako je išla u prilog i megauspješna marketinška kampanja.

'Marketinška kampanja za 'Barbie' pokrenula je niz događaja koji su doveli do toga da je riječ 'Barbenheimer' dodana u popularni leksikon zahvaljujući zajedničkom datumu izlaska s 'Oppenheimerom', i tada smo svi znali da će nešto vrlo posebno stvoriti mnogo veći ishod od očekivano', rekao je analitičar.

Uspjeh 'Barbie' dolazi u vrijeme kada se filmovi s budžetom za blockbustere teško povezuju s publikom. Nostalgični mamci poput 'Indiana Jonesa' i 'Nemoguće misije' nisu uspjeli privući publiku kao 'Top Gun: Maverick' prošle godine. Svaki je film zaradio manje od 200 miliona dolara na domaćim kino blagajnama.

'Ovaj ogroman uspjeh na kino blagajnama za pokazuje što je moguće kada svi elementi filmskog snimanja, marketinga, distribucije, angažmana obožavatelja i prezentacije u kinu rade u harmoniji. A ni 'Barbenheimerove' čarolija sigurno nije škodila', dodao je Dergarabedian.

Uspjeh filma naveo je Mattel, kompanije igračaka koja posjeduje brend Barbie, da napravi planove za adaptaciju 14 dodatnih Mattelovih aduta, uključujući film Polly Pocket, koji bi režirala Lena Dunham s Lily Collins u glavnoj ulozi, piše Tportal. Ostali Mattelovi filmski projekti s rediteljima, glumcima ili poznatim producentima uključuju film 'Hot Wheels' u produkciji J.J. Abramsa, 'Rock 'Em Sock 'Em Robots' s Vinom Dieselom u glavnoj ulozi, film o Barneyju s Danielom Kaluuyom i film o Majoru Mattu Masonu s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi.

Film 'Oppenheimer' je također imao koristi od ludila koje je zavladalo u kinima zbog 'Barbie'. Biografski film redatelja Christophera Nolana o teoretskom fizičaru J. Robertu Oppenheimeru (Cillian Murphy) postao je prvi film s oznakom R koji je zaradio više od 10 miliona dolara u 10 uzastopnih dana nakon prikazivanja.

(Biznis.ba)