BiH

Bećirović: Startup scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina

Autor: Biznis.ba
Bećirović: Startup scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina

Bosanac sa berlinskom adresom Elvir Bećirović koji vodi projekte podrške startupima pri Odjelu za ekonomiju, energiju i javna preduzeća u Berlinu kazao je da se može mnogo naučiti od saradnje njemačkih startupa s tržištima širom svijeta.

Bila je to i tema njegovog predavanja u startup studiju Tershouse, koje je organizirano u saradnji sa USAID projektom "Diaspora Invest", kada je naglasio da javni sektor može pomoći boljoj promociji lokalnih kompanija na međunarodnom tržištu, kako bi što bolje plasirali proizvode i doprinijeli razvoju privrede.

- Berlin godinama uspješno podržava internacionalizaciju tamošnjih preduzeća kroz razne programe, koje se lako mogu primijeniti i u BiH. Projekat 'Diaspora Invest' pruža izvrstan okvir za prijenos znanja i jačanje veza bh. dijaspore s BiH. Startup scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina te je važno raditi na povezivanju posebno putem dijaspore - poručio je Bećirović.

Poduzetnici iz različitih sektora, većinom vezani za remote rad prema kompanijama na zapadnim tržištima, istaknuli su potrebu da Sarajevo i Bosna i Hercegovina proaktivnije nastupaju prema novim oblicima partnerstava institucija u oblasti potpore startupima.

- Tershouse je danas primjer okupljanja odličnih startupa, i veliko hvala Nerminu Šehiću, koji stoji iza ovog huba - koji također ima iskustvo rada sa kompanijama u Berlinu i koji prepoznaje važnost povezivanja lokalnih kompanija i prenosa inovativnih praksi - kazao je iz Udruženja "Naša perspektiva" Armin Alijagić.

"DiaWorks: Iskustva koja mijenjaju zajednicu" predstavlja set radionica sa ekspertima iz bosanskohercegovačke dijaspore koje se realiziraju tokom ljeta u saradnji sa hubovima u Sarajevu, uključujući CosmoHub, HUB387, Tershouse, Mozaik Startup Studio i Homework Hub, saopćeno je iz USAID-a

- Želimo pomoći domaću startup scenu, uključiti je u razgovor, povezati je s bh. dijasporom i otvoriti prostor za nove inicijative. Ovaj razgovor je trajao znatno duže nego što je to bilo planirano jer postoji interes i ljudi žele čuti na koji način Berlin komunicira sa svijetom u ovom sektoru i šta mi ovdje možemo preuzeti - zaključio je Alijagić.

Biznis.ba