BiH

Berba kukuruza u punom jeku

Autor: Biznis.ba
Berba kukuruza u punom jeku

U prijedorskoj regiji, gdje je kukuruzom zasijano oko 16.000 hektara, berba je u punom jeku, a posao je završen na oko 50 odsto površina.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić je rekao da je prinos dobar.

"Uglavnom na svim parcelama ima dovoljno zelene mase, ali prilikom vaganja se može uočiti da je težina zrna kukuruza manja nego prošle godine. Razlog je što, zbog vremenskih prilika zrno nije imalo mogućnost da se dovoljno nalije", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, uglavnom je završena berba kukuruza koji je zasijan u optimalnim rokovima.

"Tamo gdje je bilo problema zbog padavina u maju, gdje je kasnila sjetva, kasniće i berba", kaže Egić.

On je podsjetio da je skoro u svim opštinama prijedorske regije ove godine zabilježen napad kukuruzne zlatice, najviše na parcelama u Novom Gradu, uz rijeku Unu, pa ubuduće preporučuje proizvođačima da povedu računa o plodoredu kao osnovnoj mjeri borbe protiv ove štetočine.

Egić kaže da poljoprivredni proizvođači treba posebnu pažnju da posvete skladištenju kukuruza s obzirom da je povećan sadržaj vlage u zrnu, pa je preporuka da još malo sačekaju sa berbom ili da ako su obrali kukuruz, da vode računa o provjetravanju.

( Srna)