BiH

Bh. konzorciji traži neusvajanje Pravilnika o policijskoj uniformi

Autor: Biznis.ba
Bh. konzorciji traži neusvajanje Pravilnika o policijskoj uniformi

Iako su domaći proizvođači odjeće nekoliko puta tražili susret s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi ukazali na štetnost Pravilnika o policijskoj uniformi, to se nije dogodilo.

Ovaj dokument trebao bi biti razmatran na sutra najavljenoj sjednici Vijeća ministara BiH, a on će domaćim proizvođačima uniformi onemogućiti učešće u javnim nabavkama, te favorizirati uvoznički lobi na štetu domaće proizvodnje, tvrdi u saopćenju Bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme.

Konzorcij čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka koji gotovo godinu dana ukazuje pogubnost tog Pravilnika.

Sastanak s predstavnicama Vijeća ministara BiH zatražila je i Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH i Republike Srpske.

Istaknuli su da se ozbiljni razgovori još nisu desili te da ne postoji dogovor o tom pitanju, a predloženi pravilnik i dalje favorizira nabavku samo jedne vrste uniforme koja se u BiH uvozi iz zemalja Dalekog istoka.

- Svi drugi proizvođači se nizom odredbi Pravilnika eliminiraju iz postupka nabavke, te nas se tjera da kopiramo uniformu tipa "5.11", što je krivično djelo i što mi niti možemo niti želimo raditi - tvrdi se u saopćenju Konzorcija.

Stoga su još jednom apelirali na Vijeće ministara BiH da ne prihvate ovakav Pravilnik te su ih pozvali da, u saradnji s privrednim komorama, zajednički definiraju kvalitet i izgled uniformi tako da se niko od proizvođača ne diskriminira ili favorizira.

Ponovili su i da članice Bh. konzorcija izvoze proizvode širom Evropske unije te da njihovi proizvodi ispunjavaju sve potrebne standarde.

- Apsurdno je da Vijeće ministara BiH praktično zabrani domaćim proizvođačima da snabdijeva bh. policijske agencije, dok istovremeno naše uniforme koriste policajci u Austriji ili Švicarskoj - saopćeno je iz Bh. konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Podsjećaju da bi se na ovaj način budžet BiH dodatno opteretio višemilionskim izdvajanjima za ove potrebe, jer u postupku javne nabavke ne bi bilo konkurencije čime bi se novac građana prelio u ruke nekolicine uvoznika.

Biznis.ba / FENA