BiH

BH Pošta nastavlja sa primjenom savremenih tehologija i uvođenjem novih usluga

Autor: Biznis.ba
BH Pošta nastavlja sa primjenom savremenih tehologija i uvođenjem novih usluga

Pozitivno poslovanje najvećeg poštanskog operatera u BiH ...

U neminovnim promjenama koje su donijele digitalizacija, savremena tehnologija, pandemija i globalna kriza ni poštanska djelatnost nije mogla biti izostavljena. Tako se u skladu sa okolnostima i novitetima, promijenila i percepcija o poštanskoj djelatnosti, a najviše zahvaljujući odlukama koje su poštanski operateri donosili da bi se prilagodili digitalnom dobu i iskoristili sve svoje potencijale.

Najveći i najuspješniji poštanski operater u BiH “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo svoje aktivnosti je vodio promišljeno i odgovorno, pa tako, kako navode, ni rezultat nije izostao. Prihod BH Pošte posljednjih godina povećan je za 12 do 15 posto. Prilagodili su se, kako kažu, novim zahtjevima tržišta što je zahtijevalo uvođenje novih usluga i optimiziranje postojećih, modernizaciju i digitalizaciju postojećih servisa i ulaganje u poštansku infrastrukturu.

Obilježavanje 9. oktobra - Svjetskog dana pošte dobra je prilika da BH Pošta predstavi svoje usluge, te da iskaže važnost poštanskog sektora u svakodnevnom životu ljudi i njihovom poslovanju i njegov doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemlje, saopšteno je iz ove kompanije.

BH PostExpress - brza pošta, usluga sa najvećim brojem korisnika

Od usluga koje su najviše doprinijele povećanju prihoda izdvaja se BH PostExpress – brza pošta, usluga koja ima najveći rast i najveći broj korisnika. BH Pošta svakodnevno radi na širenju svoje brze pošte i usavršavanju sa obučenim kadrovima s obzirom da se, zbog povećanja korisnika u online trgovini, i dalje očekuje rast ove usluge. Kako navode iz BH Pošte, prednosti njihove brze pošte u odnosu na konkurenciju su najbrojnija infrastruktura, najveći vozni park i najprofesionalniji dostavljači. Korisnici koji žele brzu dostavu BH Pošte vrlo jednostavno mogu najaviti pošiljku ili pozivom na Kontakt centar 1312 ili na šalterima pošta ili online klikom na: https://www.posta.ba/bhpe-najava-posiljke/

BH Pošta je, takođe, putem usluge brze pošte BH PostExpress omogućila da više od dva miliona aktivnih korisnika OLX.ba platforme na najbrži i najjednostavniji način trguje i razmjenjuje pošiljke uz dodatnu sigurnost. Ovu integrisanu uslugu brze dostave BH PostExpress na internet stranici OLX.ba korisnici su ocijenili vrlo profesionalnom, saopšteno je iz BH Pošte.

Izuzetno je značajna i usluga eShop, platforma za online kupovinu, koja nudi malim i velikim firmama uslugu iznajmljivanja web servisa za online prodaju, integrisanu sa uslugom dostave proizvoda putem BH PostExpress, i to po najpovoljnijim cijenama

Usluga Hibridne pošte udvostručila prihode

BH Pošta je zaključila Ugovore za štampu i distribuciju računa sa velikim komunalnim preduzećima gdje je do izražaja došla njihova savremena usluga - hibridna pošta, što je udvostručilo i prihod u odnosu na raniji period. Hibridna pošta se bavi uslugom elektronskog pisma. To znači da se pruža mogućnost firmama, institucijama ili fizičkim licima da Hibridnoj pošti pošalju informaciju u elektronskom obliku (račun, izvod, poziv i sl.), a da se, potom ta informacija obradi, odštampa i spakuje u kovertu, odnosno da se pretvori u pismonosnu pošiljku te da se, u što kraćem roku dostavi do primatelja.

Hibridna pošta BH Pošte ima impozantne moderne sisteme za štampu i kovertiranje koji omogućava kapacitet proizvodnje do 40.000 pošiljki u jednom satu. Ovdje se mjesečno u prosjeku odštampa i kovertira 2.500.000 A4 dokumenata. Takođe, sve pošiljke koje se kreiraju u Hibridnoj pošti se prerađuju na najmodernijem sistemu za mašinsko sortiranje pošiljki, koji sortira brzinom do 50.000 pošiljki na sat.

Sigurne transakcije novca

Po osnovu mjenjačkih usluga koje su proširili i modernizovali, takođe su udvostručili godišnji prihod, navode iz BH Pošte. U 220 poslovnica BH Pošte širom FBiH i Brčko Distrikta korisnici mogu koristiti usluge otkupa i prodaje stranog novca, što je građanima dodatna pogodnost u smislu velike rasprostranjenosti mjenjačnica BH Pošte, te u smislu skraćenog vremena čekanja u redovima.

Usluge transfera novca unutar BiH i u međunarodnom prometu standardno bilježe veliki broj transakcija. Posebno se izdvaja nova usluga PostCash, koja osim na šalterima, funkcioniše i pomoću aplikacije. Iz BH Pošte navode da je ova aplikacija jednostavna i sigurna za sve one koji iz država Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Lihtenštajna ili Islanda trebaju poslati novac primateljima u BiH. Usluga se realizuje po principu da pošiljalac novac šalje sa bankovnog računa pomoću mobilne PostCash aplikacije https://postcash.eu/, a primalac novac preuzima u najbližoj poštanskoj jedinici BH Pošte, bez naknada, samo 30 minuta nakon potvrde slanja.

Iz BH Pošte naglašavaju njihovu ulogu u unutrašnjem i međunarodnom platnom prometu, gdje se i dalje, kako kažu, ističu sa najpovoljnijim cijenama i provizijama. Sa Elektroprivredom BiH imaju ugovor da na svim svojim šalterima, njih preko 400, nema provizije za plaćanje struje, za sva fizička lica, što je dodatna pogodnost za građane.

Potrebe korisnika na prvom mjestu

Mnoge usluge ne bi mogle funkcionisati bez Glavnog poštanskog centra koji, u tehnološkom smislu, predstavlja glavno čvorište poštanskog sistema u BiH. Tu se odvija razmjena pošiljaka sa svim poštanskim operaterima u BiH, zato je njegova važnost još veća jer bez tehnološkog razvoja ovog centra i bez njegovog 24-satnog rada ne bi mogao funkcionisati ni poštanski saobraćaj u cijeloj zemlji, navode iz BH Pošte. Dalje se pošiljke distribuiraju u sedam Centara pošta, koliko ih BH Pošta ima. Mogu se, kažu, pohvaliti profesionalnim zaposlenicima koji se maksimalno trude ispuniti svoje radne obaveze.

Treba napomenuti da je BH Pošta veliki kolektiv koji funkcioniše besprijekorno, a radnici uživaju sva radnička prava u skladu sa zakonskim rješenjima i internim pravilnicima. I menadžmentu i radnicima je stalo da BH Pošta ostane stabilna kompanija, sa redovnim platama i ostalim naknadama, a da u isto vrijeme opravdaju povjerenje svojih korisnika, kažu iz najvećeg poštanskog operatera u BiH.

Daljni razvitak BH Pošte ići će u smjeru praćenja trendova svjetskih poštanskih operatera, modernizacije usluga, uvođenjem novih, te prilagođavanjem starih usluga potrebama tržišta, navode iz BH Pošte. Trenutno se nalaze u fazi implementacije PKI infrastrukture, sistema koji će omogućiti primjenu elektronskog potpisa u svakodnevnoj korespodenciji fizičkih i pravnih lica i javne uprave, što će, kako očekuju, ubrzati i pojednostaviti proces rada.

“Osluškujemo potrebe korisnika, te posebnu pažnju posvećujemo tome da svim građanima osiguramo dostupnost naših usluga i dovoljan broj šalterskih mjesta na kojima će moći završiti sve svoje obaveze. Iz tog razloga našu razgranatu poštansku mrežu zadnjih godina dodatno širimo sa otvaranjem izdvojenih i ugovornih šaltera kako bi naši korisnici svoje obaveze mogli završiti brzo i jednostavno” - saopšteno je iz “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.

Društvena odgovornost

BH Pošta svake godine provodi Javni poziv za donacije, te tako kao društveno- odgovorna kompanija, sa nekoliko stotina hiljada maraka pomaže projekte iz oblasti sporta, kulture, socijalne pomoći i time jasno pokazuje da cijeni napore udruženja, klubova i organizacija u stvaranju boljeg životnog okruženja za sve građane.

Posebno ističu da su prije dvije godine sa velikim novčanim iznosima od po 50.000 KM podržali rad Zemaljskog muzeja BiH i Memorijalnog centra Potočari. Takođe, BH Pošta često sponzoriše značajne događaje iz oblasti sporta, kulture i humanitarne akcije i time daje primjer i drugim kompanijama u BiH da budu društveno odgovorne jer pomoći drugome i podržati značajne projekte je tradicija, ali i obaveza koju BH Pošta redovno ispunjava.

Najveći vozni park

BH Pošta, kao najveći poštanski operator u Bosni i Hercegovini, posjeduje najmodernija teretna vozila. Posebno su ponosni na to što raspolažu značajnim brojem hibridnih vozila, odnosno vozila koja koriste elektromotor, te doprinose manjem zagađenju zraka.

BH Pošta je prva kompanija u BiH koja je počela intenzivno uvoditi hibridna i električna vozila u tehnološkom i dostavnom procesu, što je danas svjetski trend u poslovanju.

Biznis.ba