BiH

Bh. vina predstavljena na renomiranom sajmu u Tokiju

Autor: Biznis.ba
Bh. vina predstavljena na renomiranom sajmu u Tokiju

Bosanskohercegovačka vina predstavljena su, kao i prethodnih godina, na renomiranom 95. Sajmu likera i sira, održanom od 10. do 16. aprila u Tokiju, saopćila je Agencija za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Predstavljena su vina: Manastir Tvrdoš (Trebinje), Vranac 2015 i Vinogradi Nuić (Ljubuški), kao i Posip 2015.

Na ovom sajmu u Tokiju, prezentirano je i prodavano više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta. Tokom sedmodnevne manifestacije je prodato oko 25.000 boca.

Predstavnik bosanskohercegovačke Agencije za unapređenje stranih investicija u Japanu Shigehiko Nishihama učestvovao je prezentirajući bh. vina direktno japanskim potrošačima.

Zahvaljujući njegovim naporima, od januara 2014. godine, Bosna i Hercegovina je prvi put počela izvoziti vino u Japan. Kompanija M & P Corporation iz Tokija odlučila je 2014. započeti uvoz iz dviju vinarija - Vinogradi Nuić i Vino Manastir Tvrdoš.

Potrošači japanskog tržišta zadovoljni su visokim kvalitetom bosanskohercegovačkog vina i uživali su u degustaciji Vranca i Pošipa.

Na sajmu nije prodavano vino lokalnih autohtonih sorti grožđa poput Blatine i Žilavke, ali se M&P Corporation i dalje bavi uvozom ovih dviju vrsta jer su Blatina i Žilavka već postale popularne i dobro prihvaćene u Japanu.

Nishihama je predstavio japanskim posjetiteljima i kulturu te turizam BiH, što je bio važan doprinos Bosni i Hercegovini na japanskom tržištu.

Biznis.ba / FENA