BiH

BiH bi ove godine mogla povećati izvoz za 7,3 posto

Autor: Biznis.ba
BiH bi ove godine mogla povećati izvoz za 7,3 posto
Ovaj rast izvoza, uz očekivano povećanje ekonomske aktivnosti i domaće tražnje, trebalo bi, s druge strane, rezultirati realnim povećanjem ukupnog uvoza od 4,8 posto.

Rezultat ovih kretanja uvoza i izvoza je blago smanjenje vanjskotrgovinskog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom, dok bi doprinos spoljne trgovine u ekonomskom rastu za ovu godinu trebao biti blago pozitivan.

Ove projekcije su napravljene na osnovu pretpostavke da bi trend rasta u svjetskoj trgovini iz prethodne trebao biti nastavljen i u ovoj godini, što će imati pozitivne implikacije na region i samim tim i na BiH.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH od 2019. do 2021. godine pokazuju da bi se moglo očekivati povećanje ukupnog izvoza sa godišnjim stopama rasta od šest posto, 5,8 i pet posto.

Tokom ovog perioda očekuje se prosječni ekonomski rast od 3,6 posto u realnom smislu, povećanje investicija od skoro 10 posto na godišnjem nivou, povećanje zaposlenosti i intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

S druge strane, viši nivo ekonomske aktivnosti dovest će do povećanja domaće tražnje u okviru korporativnog i sektora stanovništva, što će rezultirati i povećanjem uvoza u BiH.

Očekuje se da stope rasta uvoza budu nešto niže u odnosu na izvoz i trebalo bi da se kreću od 3,8 posto u 2019. godini, 3,6 posto u 2020. godini i 3,7 posto u 2021. godini.

Više stope rasta izvoza od uvoznih trebalo bi da rezultiraju povećanjem izvozne zastupljenosti bruto domaćeg proizvoda, uz stagnaciju učešća uvoza, što bi trebalo stabilizovati vanjskotrgovinski bilans.

Biznis.ba