BiH

BiH za deset godina izgubila više od 250 hiljada radno sposobnih stanovnika

Autor: Biznis.ba
BiH za deset godina izgubila više od 250 hiljada radno sposobnih stanovnika

Anketa o radnoj snazi koju je za 2018. godinu provela Agencija za statistiku BiH govori da BiH trenutno ima 2,396 miliona radno sposobnih stanovnika.

Poređenja radi, broj radno sposobnog stanovništva prije deset godina u našoj zemlji je bio 2,649 miliona.

Stanovništvo prema aktivnosti i spolu

Stanovništvo prema aktivnosti i spolu

Anketom je obuhvaćeno više od 10 hiljada kućanstava i to skoro šest hiljada u FBiH i 3.600 u RS-u. Radno sposobno stanovništvo obuhvata sve osobe koje imaju 15 i više godina, podijeljene u dvije glavne kategorije: radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) i ekonomski neaktivno stanovništvo.

Radnu snagu ili aktivno stanovništvo čine zaposlene i nezaposlene osobe. Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, više od 51 posto čine žene.

Samo u posljednje dvije godine BiH je izgubila 93 hiljade radno sposobnih stanovnika. Najnoviji podaci govore da je u posljednje dvije godine iz BiH u Njemačku odselilo više od 50 hiljada građana.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su demografske karakteristike jedne od najvažnijih za ekonomski razvoj zemlje.

"Od broja stanovnika zavisi kako će se u budućnosti razvijati naša ekonomija, zavisi povrat duga, jer dug 'vraćaju' oni koji su ostali, zavisi pitanje penzija, zavisi punjenje fondova, budžeta i u konačnici cjelokupni ekonomski sistem", kaže Hadžić.

On nadležnima u vlasti postavlja pitanje kako misle riješiti neminovne probleme koji će uslijediti.

"Postavlja se pitanje za koga se podižu silni krediti za navodnu cestogradnju i uvode nove akcize kada nas je sve manje? Ko će vraćati te kredite? Kako vlast planira sutra odgovoriti na ovaj rastući problem? Možda podizanjem stope PDV-a? Kako osigurati penzije za 80.000 novih korisnika za narednih 5-6 godina? Kako borcima osigurati da redovno dobijaju naknade", pita se Hadžić.

Prosječna plaća u FBiH iznosi 894 KM, a u RS-u 880 KM.

Padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se direktno odraziti na prikupljanje PDV-a.

"Sada se postavlja pitanje kako odrediti nove strategije. Sve što se do sada radilo i što je utvrđeno može pasti u vodu ako nema stanovnika. Ko će vraćati kredite, za koga se dižu?", komentarisao je za Klix.ba ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Anketna procjena o ukupnoj populaciji u BiH je 2,7 miliona ljudi, ali za Klix.ba iz Agencije za statistiku objašnjavaju da se radi o posebnoj metodologiji, na uzorku, bez procjene ili usklađivanja. Naglašavaju da su podaci o radno sposobnom stanovništvu tačni.

Biznis.ba / klix