BiH

Čavara s ambasadorom Indije: Mogućnosti saradnje dviju zemalja u više industrijskih grana

Autor: Biznis.ba
Čavara s ambasadorom Indije: Mogućnosti saradnje dviju zemalja u više industrijskih grana

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara sastao se u Budimpešti s nerezidentnim ambasadorom Indije za BiH Parthom Satpathyem.

Tokom susreta konstatovano je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te je naglašeno da ima mnogo prostora za razvoj i unapređenje saradnje kako na političkom tako i na ekonomskom planu, saopćeno je iz Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

S tim u vezi, predsjedavajući Čavara i ambasador Satpathy izrazili su interes za jačanje međuparlamentarne saradnje, ali i ubrzavanje aktivnosti izvršnih vlasti na potpisivanju bilateralnih sporazuma dviju zemalja.

Ističući da je Indija velika i mnogoljudna država sa jednom od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, Čavara je kazao da je moguće razvijati saradnju u raznim industrijskim granama, posebno u namjenskoj industriji, povećati obim spoljnotrgovinske razmjene te ostvariti bolje rezultate u razmjeni turističkih posjeta.

Predsjedavajući Čavara sutra će u Budimpešti, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lászla Kövéra, učestvovati na 11. konferenciji predsjednika parlamenata jugoistočne Evrope, posvećenoj procesu evropskih integracija zemalja ovog regiona.

Biznis.ba